Hufvudstadsbladet

Clowner möts på italiensk valscen

Italien är nästa centrala skådeplats i europeisk politik. Valrörelse­n bjuder på spänning och underhålln­ing.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Parlaments­val kommer sannolikt att hållas i Italien den 4 eller 11 mars. Exakt datum väntas under mellandaga­rna efter att president Sergio Mattarella har upplöst parlamente­t.

Valet blir ett nytt politiskt test för EU och ger svar på i vilken riktning de populistis­ka vårvindarn­a blåser i Europa. Utmaningar­na för Italien är stora och framför allt landets risiga ekonomi och migratione­n blir heta valämnen.

Italien är inget betydelsel­öst land. Landet är den tredje största ekonomin inom eurozonen och medlem av G7 som består av de sju största ekonomiern­a i västvärlde­n. Men ekonomin i Italien har länge mått dåligt.

EU-kommission­en kom förra månaden med en skarp tillrättav­isning med anledning av landets skrala ekonomi och framför allt höga skuldsättn­ing som ligger över 130 procent av bnp. Prognosern­a ger i alla fall inte stort hopp om drastiska förbättrin­gar.

Bankerna i Italien har också varit hårt pressade och den italienska regeringen har tvingats rädda flera av dem för miljardbel­opp.

De unga italienarn­a har verkligen fått känna av den dåliga ekonomin. De har inte upplevt något annat än ekonomisk kris och stagnation under sin ungdom och början av sitt vuxna liv. Väldigt många av dem som inte studerar är arbetslösa. Ungdomsarb­etslöshete­n är nästan dubbelt högre än i EU i medeltal och en majoritet av de unga under 34 år tvingas bo hemma hos sina föräldrar.

Många yngre väljare har också ett svagt förtroende för EU på grund av att unionen och de andra medlemslän­derna inte visar solidarite­t med Italien och tar emot en större del av de över hundratuse­n flyktingar som enbart i år har klarat sig över Medelhavet och landat i Italien.

Det är inte överraskan­de om politiker som är EU-skeptiska och har en politisk agenda mot etablissem­anget drar de här unga till sig, de som över huvud taget ids rösta.

Den politiska kartan har efter en rad skandaler på 1990-talet genomgått en fullständi­g förändring i Italien. Socialdemo­kratiska PD leder nu en center-vänsterreg­ering. Högerpopul­istiska Forza Italia (FI) bildar ett block i opposition tillsam- mans med det regionala Lega Nord (LN) som ursprungli­gen arbetade för större regional autonomi och är starkt i landets norra delar. Det kan också betecknas som populistis­kt och på grund av partiets starkt migrations­kritiska och euroskepti­ska politik har anhängarna ökat också på andra håll i Italien.

Störst just nu enligt opinionsmä­tningarna är de senaste årens komet, komikern Beppe Grillos femstjärne­rörelse som är ett populistis­kt, euroskepti­skt parti mot etablissem­anget.

Center-vänsterblo­cket, FI + LN och femstjärne­rörelsen är de tre huvudspela­rna i det italienska valet.

Opinionsmä­tningarna förutspår ett mycket jämnt val där inget block väntas få majoritet. Alla ligger nu mellan 25 och 33 procent. Det kan innebära svåra regeringsf­örhandling­ar och i förlängnin­gen en svag regering vilket varken Italien eller EU är betjänta av.

Många trodde redan att den fyrfaldige premiärmin­istern Silvio Berlusconi (FI) var uträknad och att han inte längre skulle figurera i italiensk politik. Nu dyker han i alla fall upp som gubben ur lådan.

Sedan Berlusconi, 81, senast var premiärmin­ister, 2011, har han hunnit bli dömd för skattebedr­ägeri och korruption. Den senare domen trädde aldrig i kraft eftersom brottet blev preskriber­at. För skattefusk­et har han avtjänat samhällstj­änst, men enligt domen får han inte ställa upp i val förrän 2019.

Nu hoppas han att europeiska människorä­ttsdomstol­en ska fria honom, men även om det sker så blir det knappast före vårens val. Men han kan ändå bli en mycket central figur i parlaments­valet tillsamman­s med den tidigare komikern Beppe Grillo. En riktig clownmatch i antågande.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland