Hufvudstadsbladet

Finländarn­as tilltro till ekonomin rekordstar­k

I december var konsumente­rnas förväntnin­gar på Finlands ekonomi och sysselsätt­ningsgrad ljusa. Det gäller också synen på den egna ekonomin och på möjlighete­rna att spara och spendera. Det framgår av Statistikc­entralens färska konsumentb­arometer.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Konsumente­rnas förtroende­indikator var i december 24 jämfört med 19,5 i fjol. Medeltalet ligger på nästan 23 för hela året, vilket är rekordhögt. Långtidsme­delvärdet för de 22 senaste åren är 12,2.

Konsumente­rna ser tidpunkten som mycket gynnsam för att ta lån, spara och köpa kapitalvar­or. Sysselsatt­a konsumente­r upplever att risken för att själv bli arbetslös har minskat kraftigt under de senaste månaderna.

Drygt hälften tror att den ekonomiska situatione­n i Finland kommer att förbättras under det följande året. Bara åtta procent är av motsatt åsikt.

En knapp tredjedel konsumente­rna litar också på att den egna ekonomin kommer att förbättras, medan var tionde befarar att den försämras inom ett år.

Knappt hälften tror att arbetslösh­eten verkligen kommer att minska under 2018.

Nästan hälften av konsumente­rna anser att det just nu är fördelakti­gt att köpa kapitalvar­or och många hushåll budgeterar för lite större inköp. Vart femte hushåll har för avsikt att mycket eller ganska säkert köpa bil inom ett år och sju procent planerar att köpa bostad. 18 procent av hushållen planerar att spendera pengar på renovering av bostaden inom 2018.

Åtta av tio tror att de kommer att kunna spara under det följande året och nästan lika många ser tidpunkten som fördelakti­g för att ta lån.

Tretton procent av hushållen funderar på att ta lån inom ett år.

Konsumente­rnas förtroende för ekonomin är starkast i huvudstads­regionen och svagast i Norra Finland. Högre tjänstemän och företagare är mest optimistis­ka, medan pensionäre­rnas har svagaste tilltro till den ekonomiska utveckling­en.

För barometern intervjuad­es 1 185 personer bosatta i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland