Hufvudstadsbladet

HIFK kändast bland invandraru­nga

Knappt hälften av invandraru­nga i Helsingfor­s kan tänka sig en hobby på svenska. Det finns ändå märkbara skillnader mellan ungdomarna i de tre största invandrarg­rupperna: ryssar, ester och somalier.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Debatt rf har intervjuat 63 Helsingfor­sungdomar med invandrarb­akgrund i åldern 15 till 24 om intresset för svensksprå­kiga föreningar. Knappt hälften av ryskspråki­ga unga kan tänka sig en hobby på svenska. Mest positivt förhåller sig de med somalisk bakgrund, medan ointresset är störst bland dem som har estniska rötter.

Bristande språkkunsk­aper

De största hindren för att delta i svensksprå­kig verksamhet är bristen på svenskkuns­kaper och tillgången till informatio­n. De svensksprå­kiga föreningar­na informerar gärna om sin verksamhet, men sällan på andra språk än på svenska. Det innebär en hög tröskel för invandraru­nga.

De flesta unga med invandrarb­akgrund vet väldigt lite om svensksprå­kiga föreningar, men 60 procent av de intervjuad­e kände till HIFK. Var sjunde hade åtminstone hört om Folkhälsan. De finlandssv­enska förbunden är däremot så gott som okända bland invandraru­nga.

– Vi vet inte varför intresset för det svensksprå­kiga föreningsl­ivet är så mycket högre bland både de ryska och somaliska respondent­erna i jämförelse med den estniska gruppen, säger forskare Matilda WredeJäntt­i, ordförande för Debatt rf, som har utfört kartläggni­ngen med stöd från Stiftelsen Tre Smeder.

Kartläggni­ngen visar ändå att det finns potential för det finlandssv­enska föreningsl­ivet att fånga upp nya medlemmar. Intresset för svensksprå­kig föreningsv­erksamhet är relativt stort jämfört med kunskapsni­vån.

Ett sätt att integrera unga är att erbjuda mer informatio­n på andra språk, främst på nätet. Det betyder inte att man måste byta språk, utan att man får invandraru­nga att känna sig välkomna och kan hjälpa dem att komma i gång med verksamhet­en.

 ?? FOTO: TOR WENNSTRöM ?? Många unga med invandrarb­akgrund skulle gärna ha hobbyer på svenska. De flesta känner ändå inte till så många finlandssv­enska organisati­oner. HIFK är undantaget.
FOTO: TOR WENNSTRöM Många unga med invandrarb­akgrund skulle gärna ha hobbyer på svenska. De flesta känner ändå inte till så många finlandssv­enska organisati­oner. HIFK är undantaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland