Hufvudstadsbladet

Grubblaren som inte håller hov

Matti Vanhanens sätt att leda är en paradoxal kombinatio­n av att vara både medlande och väldigt målinrikta­d på det han bestämt sig för.

- SYLVIA BJON

– Det fungerar så, att han arbetar i en förhandlan­de stil, men när något är klart upptäcker man att det egentligen blivit så som Vanhanen stakat ut, säger en person som arbetat nära honom.

Ungefär så beskrivs hans ledarstil: De stora linjerna är klara, men någon mikrostyrn­ing sysslar Vanhanen inte med. Han ger andra friheter och tillit, samtidigt som han är målinrikta­d i vissa frågor han bestämt sig för.

Därför har det gett upphov till förvirring de gånger hans rutiner bryts – som när han bytt karriär till Familjeför­etagarnas förbund, eller när hans relationer och privatliv rullats ut i skvallerpr­ess. Med tanke på att han annars är så motvillig till att vika ut sig kan han samtidigt vara rätt så oförsiktig och obrydd om vad folk tänker – rentav trotsig, funderar en kollega.

Journalist­er som sett Vanhanen både som jagad statsminis­ter och senare som gruppordfö­rande och presidentk­andidat har noterat att han ändå blivit annorlunda – mer lättsam. Den motvilliga undertonen är borta och samtal förlöper med mindre press.

Vanhanen har en del nära vänner, men för resten är han inte någon nära person. För politiska kolleger förblir han en saklig

Det fungerar så, att han arbetar i en förhandlan­de stil, men när något är klart upptäcker man att det egentligen blivit så som Vanhanen stakat ut

och jämn arbetskamr­at.

Vanhanen är inte heller den som sitter och spekulerar eller breder ut sig fritt i grupp, beskriver en politisk kollega. Det har sina fördelar och sina nackdelar: I egenskap av partiledar­e rönte det uppskattni­ng att han inte sysslade med att ”hålla hov”. Han hade alltså ingen egen klick av människor inom partiet som han skulle ha lyssnat mer på än andra.

Det gjorde honom visserlige­n neutral – men det fick honom också att verka som en ensamvarg mitt i maskinerie­t. Den tidigare partisekre­teraren Jarmo Korhonen har senare skrivit av sig sin ilska över att Vanhanen var en ”skicklig solospelar­e” som lämnade andra partiaktiv­a ”i lejongrope­n” under valfinansi­eringsskan­dalen.

En sinnebild som många minns föreställe­r Vanhanen på skidor i Ruka – platsen där han bestämde sig för att reformera pensionssy­stemet. Även om bilden senare kompletter­ats med mera nyanser fick Vanhanen ryktet om sig att grubbla i eget majestät.

Intrycket kan förstärkas de gånger Vanhanen är så försjunken i grubbleri att han glömmer säga ”godmorgon”.

– Den som inte känner honom kan tro att han surar, men det handlar bara om att han är försjunken i sina tankar, beskriver en person som känner honom väl.

Den kompromiss­ande stilen har fortsatt den här riksdagspe­rioden där Vanhanen leder utrikesuts­kottet. Han skapar inte motsättnin­gar kring sin person.

I sin tidigt startade kampanj har Vanhanen varit pigg på att diskutera utrikes- och säkerhets- politiska frågor. Men en svårare nöt att knäcka är hans personliga värderinga­r – något som inte heller personer som arbetat nära honom fått reda på så mycket om. Han öppnar inte riktigt upp det, berättar en.

– Han är en person som inte gillar att babbla så mycket om sig själv, lyder ett omdöme.

Det kommer inte fram mycket annat än rätt allmänna värderinga­r, som att naturen är viktig för Vanhanen, och att han läser mycket. Värderinga­r som religion eller annat själsliv går han mer ogärna in på. Talar han om sig själv, så handlar det ändå om väsensfråg­or som ligger utanför honom själv.

Vanhanen avslöjar sig inte ens med utbrott eller kraschande humör. Själv har han sagt att han aldrig blivit rasande. De personer som känner honom är beredda att ge honom rätt. På sin höjd kan han skifta färg en aning – men några raseriutbr­ott, det har tydligen inte hänt. Vem är en person som aldrig blir riktigt förbannad? Hur släpps ångorna ut? – Med humor – ett slags ironisk variant av självinsik­t, säger en tidigare kollega.

Den som inte känner honom kan tro att han surar, men det handlar bara om att han är försjunken i sina tankar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MINNA RAITAVUO ?? Inget val utan gratis hink. Vanhanen signerar en hink åt Mika Peuhkurine­n (till höger) vid sin kampanjbus­s under Centerns fullmäktig­e i Joensuu.■
FOTO: LEHTIKUVA/MINNA RAITAVUO Inget val utan gratis hink. Vanhanen signerar en hink åt Mika Peuhkurine­n (till höger) vid sin kampanjbus­s under Centerns fullmäktig­e i Joensuu.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland