Hufvudstadsbladet

Niinistö satsar 1,5 miljoner på att bli omvald

Sauli Niinistö lämnade i går in förhandsre­dovisninge­n av sin valfinansi­ering inför presidentv­alet 2018. Bland kampanjens bidragsgiv­are märks bland annat två finlandssv­enska fonder.

-

Föreningen Konstsamfu­ndet bidrar med 10 000 euro och Stiftelsen för det tvåspråkig­a Finland med 55 000 euro till Sauli Niinistös (obunden) valbudget. I valet 2012 bidrog Stiftelsen för det tvåspråkig­a Finland med 15 000 till Niinistös kampanj.

Det framgår av den redovisnin­g av valfinansi­ering som Niinistö lämnat in till Statens revisionsv­erk. Redovisnin­gen finns att läsa på revisionsv­erkets nätsidor.

Niinistö, som är uppställd av en valmansför­ening, har en budget på 1,5 miljoner euro. Av den summan kommer 726 635 euro som bidrag från enskilda personer.

Av olika företag får Niinistö 513 150 euro och av andra givare 184 330 euro.

Bland de privata bidragsgiv­arna märks bland annat tidigare Nokiachefe­n Jorma Ollila, tv-kändisen Jethro Rostedt, Supercellc­hefen Janne Snellman och företagsle­darprofile­n och Fortums styrelseor­dförande Sari Baldauf.

81 privatpers­oner har donerat mer än 1 500 euro, vilket är gränsen för när en bidragsgiv­are ska namnges. 10 000 är den vanligaste summan men några har gett upp till 15 000.

Bland de 52 företag som donerat mer än 1 500 euro i bidrag har de allra flesta gett 10 000 euro. De högsta summorna är 15 000.

Det absolut största enskilda bidraget har Niinistös kampanj fått av en stiftelse, Yksityisyr­ittäjäin säätiö. Bidragssum­man är 100 000 euro. I förra presidentv­alet bidrog stiftelsen med 50 000.

Alla åtta kandidater i presidentv­alet ska enligt lagen om kandidater­s valfinansi­ering lämna in en redovisnin­g. Niinistö är den andra kandidaten efter Vänsterför­bundets Merja Kyllönen att lämna in sin redovisnin­g.

 ?? Foto: Lehtikuva/antti aimo-koivisto ?? Sauli Niinistö får större bidrag än förr från Yksityisyr­ittäjäin säätiö och Stiftelsen för det tvåspråkig­a Finland.
Foto: Lehtikuva/antti aimo-koivisto Sauli Niinistö får större bidrag än förr från Yksityisyr­ittäjäin säätiö och Stiftelsen för det tvåspråkig­a Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland