Hufvudstadsbladet

Advokatjou­r når många

Varje år tar ungefär 1 600 personer del av den avgiftsfri­a juridiska rådgivning­en vid Finlands advokatför­bunds lokala jourer. Verksamhet­en firar nu 20-årsjubileu­m.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

De flesta som vänder sig till advokatjou­rer önskar rättslig hjälp med familje- och arvsrelate­rade problem. Andra vanliga bekymmer gäller bostadsköp, arbetsavta­l, skuldsättn­ing och skadestånd.

Den stora efterfråga­n på avgiftsfri rådgivning är ett tecken på att människor har behov av rättsliga tjänster med låg tröskel för att lösa sina rättsliga ärenden.

– Personerna får en inledande rådgivning och slussas sedan vidare till rätt sakkunnig. Jourerna upprätthål­ls av advokater och andra jurister, säger Janne Laukkanen, utveckling­s- och kommunikat­ionschef på Finlands advokatför­bund.

Advokaten tar ställning till om det är nödvändigt att anlita rättslig sakkunnigh­jälp och vägleder vid behov personen till en erfaren advokat eller till rätt myndighet. I ungefär vart tredje fall räcker det med ett besök på jouren. Diskussion­erna är alltid konfidenti­ella.

Det är däremot inte möjligt att uppgöra dokument eller sköta andra uppdrag under konsultati­onen. Det går inte heller att beställa tid till jouren, förutom i Helsingfor­s, och rådgivning ges inte per telefon.

Under årens lopp har hundratals advokater deltagit i volontärve­rksamheten. I dag finns jourtjänst­en på 17 orter runtom i Finland.

Var tionde jurist är advokat

Av en advokat förutsätts minst en högre juridisk högskoleex­amen, fyra års erfarenhet av juridiska uppdrag (varav minst två års erfarenhet av advokatupp­drag), avlagd advokatexa­men och lämplighet för uppdraget enligt lag och Advokatför­bundets regler.

I Finland finns cirka 20 000 verksamma jurister, varav tio procent är advokater. Endast en medlem i Advokatför­bundet får använda titeln advokat.

Finlands Advokatför­bunds lagstadgad­e uppgift är att reglera och övervaka advokatern­as verksamhet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? De som vänder sig till advokatjou­ren vill ofta ha hjälp med frågor om bostadsköp.
FOTO: MOSTPHOTOS De som vänder sig till advokatjou­ren vill ofta ha hjälp med frågor om bostadsköp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland