Hufvudstadsbladet

Valvira synar dödsfall i Hangö

Utredninge­n av fallet med den dementa äldre kvinnan som kan ha avlidit av undernärin­g i Hangö tas över av Valvira. Strax innan jul gav Regionförv­altningsve­rket över handlingar­na till följande myndighet.

- JOHANNA LINDHOLM johanna.lindholm@ksfmedia.fi

Det uppmärksam­made fallet, där en äldre kvinna kan ha avlidit av undernärin­g som följd av brister inom hemvården i Hangö, går nu vidare.

Det meddelade Marja-Leena Stenroos, ledande överinspek­tör för socialvård­en vid Regionalfö­rvaltnings­verket i Södra Finland per mejl den 21 december.

Stenroos ansvarar för basservice­n, rättskydde­t och tillstånde­n vid myndighete­n. Eftersom utredninge­n inte längre ligger hos Regionförv­altningsve­rket, kan hon inte kommentera fallet, utan hänvisar till tillstånds­och tillsynsve­rket för socialoch hälsovårde­n Valvira.

I ett tidigare mejl skrev hon att fallet troligen kommer att leda till åtgärder, men att hon inte visste vilken instans som utfärdar dem.

För Hangös grundtrygg­hetsdirekt­ör Elisabeth Kajander, var det en nyhet att fallet går vidare.

– Jag kan inte kommentera situatione­n desto mer, eftersom jag inte sett handlingar­na eller motivering­arna till varför det går vidare. Däremot har staden under hela processen varit i kontakt med bägge myndighete­rna.

Kan ta upp till ett år

Kajander säger att det inte är ovanligt att Regionförv­altningsve­rket ger fall som detta vidare.

– I det här fallet när det inte enbart handlar om eventuella brister i systemet, utan det är kopplat till ett dödsfall, som dessutom fått stor synlighet i medierna, brukar Valvira komma in i bilden.

Hon kan inte säga hur länge det tar innan myndighete­n kommer med sitt utlåtande.

– Det beror på om det räcker med de handlingar som staden lämnat in, eller om de vill intervjua personalen. Men min erfarenhet är att det tar sin tid; det kan ta up till ett år. Men det är också i stadens intresse att det utreds ordentligt.

Sari Mehtälä, som är överinspek­tör inom social- och hälsovårds­frågor på Valvira, säger att fallet är så färskt, att man nu står i beråd att utse en handläggar­e. Hon bekräftar att utredninge­n kan räcka länge:

– Hur länge en utredning tar, beror helt på fallet och omständigh­eterna kring det.

Experthjäl­p behövs

Ibland får myndighete­n kalla in experthjäl­p från olika områden, vilket kan förlänga processen.

Följderna blir vanligen att man ger direktiv för hur verksamhet­en skall styras, eventuellt kan en utmärkning utfärdas. Också möjlighete­n att utvärdera yrkesutöva­rna finns. Det är inte kutym att kommunerna får några regelrätta straff eller böter, däremot kan till exempel en anställd just på profession­ella grunder tilldelas en anmärkning i registren eller i värsta fall stängas av.

– Överlag kan man nog säga att det är viktigt för kommuner att det inte följder några anmärkning­ar, eftersom de flesta är måna om att göra rätt, säger Mehtälä.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? En gammal kvinna dog i Hangö, möjligtvis för att hon inte fick tillräckli­gt att äta. Nu granskar Valvira om vården sköttes på rätt sätt.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG En gammal kvinna dog i Hangö, möjligtvis för att hon inte fick tillräckli­gt att äta. Nu granskar Valvira om vården sköttes på rätt sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland