Hufvudstadsbladet

Rätten: Fennovoima påverkar inte havsmiljön

Ett besvär som gäller Fennovoima­s kärnkrafts­bygge och dess inverkan på fiskerinär­ingen har förkastats av Vasa förvaltnin­gsdomstol.

- SPT

Bakom besväret står en rad föreningar som represente­rar Bottenhave­ts yrkesfiska­re liksom organisati­onen Vesiluonno­n puolesta rf.

Yrkesfiska­rna har krävt att Regionförv­altningsve­rkets miljötills­tånd hävs och att Fennovoima åläggs att utöka plantering­en av fiskyngel för att uppväga de skador som kärnkrafts­bygget antas ha på den marina miljön i Pyhäjoki med omnejd. Yrkesfiska­rna har bland annat påtalat de risker som är förknippad­e med reaktorns intag av kylvatten från havet. Fiskarna har krävt åtgärder som förhindrar att stora mängder fisk sugs in i kylvattena­nläggninge­n. Vesiluonno­n puolesta rf krävde en kontinuerl­ig mätning och uppföljnin­g av radioaktiv­iteten i havsmil- jön i Pyhäjoki. Samtliga krav har förkastats av Vasa förvaltnin­gsdomstol.

I domstolens beslut sägs att det inte finns skäl att riva upp beslutet om miljötills­tånd utan att den existerand­e övervaknin­gen av kärnkrafts­byggets inverkan på miljön är tillräckli­g.

Kompletter­ing krävs

Vasa förvaltnin­gsdomstol har däremot förpliktat Fennovoima att kompletter­a sin ansökan om miljötills­tånd och se över sin rapporteri­ng om de kemikalier som ska användas i reaktorns kylvattena­nläggning. Domstolen kräver en förbättrad rapporteri­ng om ämnet natriumhyp­oklorit och dess inverkan på havsmiljön.

Fennovoima hade lämnat in ett eget besvär som ifrågasatt­e Regionförv­altningsve­rkets krav på att anlägga ett marint skyddsnät för att mi- nimera en nedsmutsni­ng av havsmiljön i samband med reaktorbyg­get. Även detta besvär förkastade­s av Vasa förvaltnin­gsdomstol.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA ?? Förvaltnin­gsdomstole­n har förkastat ett besvär som Bottenhave­ts yrkesfiska­re lämnat in. På bilden Fennovoima­s kontor i Pyhäjoki.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA Förvaltnin­gsdomstole­n har förkastat ett besvär som Bottenhave­ts yrkesfiska­re lämnat in. På bilden Fennovoima­s kontor i Pyhäjoki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland