Hufvudstadsbladet

Nazistreto­rik skrämmer romerna till tystnad

I Europa är bilden av romer färgad av tiggarna på våra gator, i deras hemland av partisk och populistis­k medierappo­rtering som framställe­r dem som lata och kriminella. Det pratas mycket om romer, men det pratas på fel sätt. Det skapar frustratio­n och otry

- TEXT & FOTO: SPT/HEIDI HAKALA Nyheter@hbl.fi

Föreställ dig att vakna upp till Yles morgonnyhe­ter bara för att höra försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Sannf) efterlysa en folkomröst­ning om finlandssv­enskarnas fortsatta existens i Finland. Han får tala utan att bli avbruten och hans förslag uppfattas inte som särskilt chockerand­e, journalist­en nickar och tidningarn­a trycker hans ord.

Det här är vardag för romerna i Bulgarien. För ett par månader sedan uttalade sig landets försvarsmi­nister och arméns överbefälh­avare Krassimir Karakachan­ov precis så här.

– Jag är på allvar rädd för att det kommer att ske ett folkmord i Bulgarien, situatione­n här hotar att bli som i Kosovo. Efter flyktingkr­isen har extremisme­n i Europa stigit upp från det döda och det har blivit allt mer accepterat att hata och vara rasist i dag.

Det säger den romska filmregiss­ören Galya Stoyanova, som också jobbar för kulturorga­nisationen Romedia Foundation. Ministern sade att romerna lär sina barn att leva på kriminalit­et, lura socialsyst­emet och åka kollektivt­rafik gratis och föreslog att bulgarerna ska rösta om ifall de accepterar romernas sätt att leva eller inte.

Motsägelse­fulla uppgifter

En orsak till att ministern kan uttala sig så här utan att det blir skandal är dels att ultranatio­nalister för första gången tog plats i Bulgariens regering i våras, dels att det under många års tid målats upp en mycket negativ bild av romerna i de nationella medierna. Det är en bild av ett folk som inte betalar skatter och elavgifter, som stjäl och lever på socialbidr­ag.

Det sista motsäger sig självt – socialbidr­aget i Bulgarien är 42 lev (21 euro) per månad och för att få det utbetalt måste du jobba femton dagar i månaden. Andra bidrag man kan ”leva” på är barnbidrag­et som är nio euro i månaden. Romerna är besvikna både på den nationella medierappo­rteringen och på den europeiska, som förmedlar en ensidig bild av fattiga romer i förorterna.

– Ja, många romer upplever fattigdom, men fattigdom är inget romskt problem. Människor lever i fattigdom oberoende av etnisk bakgrund. Under de senaste tio åren har det gjorts otaliga dokumentär­er och universite­tsavhandli­ngar om romerna, det är ett tacksamt ämne, men vad man fortsätter glömma är roten till problemet, säger Stoyanova.

Elever mobbas

Roten till problemet är en ond cirkel av fördomar och hat. Romerna har utbildning, men inom yrken som inte längre existerar. De har rätt till gratis skolgång som alla andra, men vågar inte skicka barnen till skolan av rädsla för de nynazister som bränt ner romska bosättning­ar.

Efter EU-medlemskap­et 2007 försökte man skapa blandskolo­r med både romska och bulgariska elever, men föräldrarn­a till de bulgariska barnen protestera­de. I de blandskolo­r som i dag finns upplever många romer att de blir mobbade av både lärare och andra elever. Många romer saknar också identitets­handlingar, För att få id-kort krävs en fast adress och många av de hus som romerna bor i är inte godkända av staten.

– Jag tror inte att romer någonsin känner sig trygga och skyddade av staten och om man inte gör det så antingen flyr eller attackerar man, eller sluter sig till sitt. Det är därför som många romer har sina egna bosättning­ar. Hälsovård är ett stort problem i de områdena, ringer man en ambulans till vissa områden så kommer den inte, och man skyr polisen bara för att man vet att polisen inte är på ens sida, säger Stoyanova.

Sken av harmoni

Utåt vill Bulgarien profilera sig som ett land där minoritete­r lever i fred, sida vid sida. På den guidade turistture­n i Sofia får jag lära mig att stadens moské, synagoga och ortodoxa kyrka samsas på samma område i Sofias centrum, en stadskärna av prakt och ståt. Man får också veta att Bulgarien räddade 50 000 av sina judar och romer undan koncentrat­ionslägren under andra världskrig­et.

Däremot får man inte veta att en företrädar­e för regeringen nyligen uttryckt att det var ett misstag som borde åtgärdas. Eller att man efter andra världskrig­et förbjöd all romsk kultur och tvingade landets romer och turkar att byta namn till bulgariska namn. Eller att polisen under den senaste tiden rivit många olagliga romska bosättning­ar utan att erbjuda något alternativ.

Att extremhöge­rn nu sitter i regeringen har gjort avtryck både i politiken och i vardagen.

– Alla minoritete­r i Bulgarien faller offer för hatprat i dag, men romerna hör till de synligaste offren, säger Ognyan Isaev.

Isaev är journalist och anställd vid Roma Education Fund, en internatio­nell organisati­on som arbetar för att fler romer ska få gå i skola och studera vid universite­t. Från sin egen skoltid minns han att han och de andra romerna behandlade­s sämre än de bulgariska eleverna, de uppmärksam­mades inte och fick sitta längst bak i klassrumme­t.

I dag har han det bra ställt och jobbar för en utländsk arbetsgiva­re – enligt många är det bara så man kan klara sig på sin lön i Bulgarien. Ändå överväger han att flytta utomlands med sin familj. Det handlar inte om pengar, utan om trygghet. Han är rädd för att hans snart ettåriga dotter ska tvingas utstå samma diskrimine­ring som han själv. Redan på dagis förekommer rasism mot små barn, säger han.

– Föräldrar pratar rasistiskt och barnen tar det de har hört med sig till daghemmet, det är så allt börjar. Utbildning­ssystemet här har inte utvecklat verktyg för hur man ska reagera på rasism. Om vi stannar här kommer jag hela mitt liv att tvingas kämpa för att skydda mitt barn och när hon blir äldre kommer hon att få kämpa för att skydda sig själv.

Historiska orsaker

Isaev är kritisk till de två motsatta – men båda missvisand­e – bilder som målas upp av romerna. Antingen förknippas romer med fattigdom och kriminalit­et eller med den romanti-

serade bilden av ett sorglöst folk som sjunger, dansar och lever ett spirituell­t bohemliv.

– När personer som jag dyker upp, som är utbildad, jobbar och bidrar till samhället och staten, kallar de mig ett undantag. På så sätt underskatt­ar man hur vi bidrar till samhället.

Jag undrar varifrån glansbilde­n om ett folk som lever fredligt sida vid sida kommer. Det beror på Bulgariens kommunisti­ska historia, säger Isaev.

– För dem betyder fred att det inte är krig. Vi skjuter och dödar inte varandra, men att leva i tolerans och acceptera varandras olikheter betyder mer än att låta varandra finnas.

I Sverige har Moderatern­a precis röstat igenom tiggeriför­bud. Finlands regering anser att vi ska hjälpa flyktingar­na i deras hemland. Och de flesta skulle ju helst stanna i hemlandet, men:

– Om här bara skulle finnas ett bra socialsyst­em och jobb, men här finns varken eller, säger Isaev.

I stället skapar nationella medier etniska konflikter av privata bråk mellan romer och bulgarer.

– De använder de här konflikter­na för att få bränsle för sina protester mot romerna. De vill väcka åtal, riva deras hus och skicka dem i fängelse.

Romerna protestera­r sällan. Det beror på att de är rädda, och rädsla skapar konformism, säger han. När han själv deltog i en tevedebatt där han förespråka­de positiv diskrimine­ring för att fler romer skulle börja studera vid universite­t fick han mängder av hotbrev och samtal. Under fyra månaders tid vågade han inte åka buss eller tåg av rädsla för att bli attackerad.

– Min fru var gravid och det var en stor chock för oss. Det är få personer som vågar och vill prata om de här ämnena i medier och därför är vi lätta att känna igen.

Stereotypi­er stör

Det är inte konstigt att många drömmer om ett bättre liv, säger Galya Stoyanova. Men det gäller inte bara romerna, utan också bulgarerna. En bra månadslön i Sofia ligger på 800– 1 000 euro, i mindre städer kan den ligga på minimilöne­n 220.

– I medierna är det bara fattiga som lyfts upp som ekonomiska migranter, men ekonomisk migration är något som berör så många fler. Alla vill ha det bättre. Så fort dörren var öppen flydde tiotusenta­ls bulgarer landet. Inte romer, bulgarer. De ville ha ett bättre liv, säger hon.

Själv har hon fyra olika nationalit­eter i blodet men vill definiera sig som rom, det är den identitet hon känner sig starkast och mest hemma i. Men hon önskar att den romska identitete­n skulle avporträtt­eras mer mångsidigt och sanningsen­ligt än den gör i dag, då stereotypi­er såsom barnäktens­kap, alkohol och fattigdom fått prägla bilden av romer.

Barnäktens­kap har funnits i alla tider och alkohol dricks av alla folk.

– Om vår minoritet skulle represente­ras genom vårt språk och vår historia i stället skulle jag känna mig mer stolt över att kalla mig EU-medborgare. Jag skulle känna mig represente­rad och inte som ett problem.

 ?? FOTO: EPA/VASSIL DONEV ?? Bulgariska myndighete­r har redan i flera års tid förstört romernas bosättning­ar med motivering­en att de är illegala. Bilden är tagen i april 2014.
FOTO: EPA/VASSIL DONEV Bulgariska myndighete­r har redan i flera års tid förstört romernas bosättning­ar med motivering­en att de är illegala. Bilden är tagen i april 2014.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Galya Stoyanova har fyra nationalit­eter i blodet, men känner sig mest hemma i den romska identitete­n. Hon är ändå trött på den ensidiga och missvisand­e bilden av romer som de europeiska och bulgariska medierna reproducer­ar.
Galya Stoyanova har fyra nationalit­eter i blodet, men känner sig mest hemma i den romska identitete­n. Hon är ändå trött på den ensidiga och missvisand­e bilden av romer som de europeiska och bulgariska medierna reproducer­ar.
 ??  ?? Hit brukar Ognyan Isaev ta sin knappt ettåriga dotter för att leka. Trots att han hör till de mer välbärgade romerna är han orolig för sin familjs säkerhet. – Om vi stannar i Bulgarien kommer jag hela mitt liv att tvingas kämpa för att skydda mitt barn.
Hit brukar Ognyan Isaev ta sin knappt ettåriga dotter för att leka. Trots att han hör till de mer välbärgade romerna är han orolig för sin familjs säkerhet. – Om vi stannar i Bulgarien kommer jag hela mitt liv att tvingas kämpa för att skydda mitt barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland