Hufvudstadsbladet

”Barcelona bör lämna Katalonien”

Det började som ett skämt på de sociala medierna, men redan nu har tiotusenta­ls Barcelonab­or skrivit på uppropet om den utopiska fantasista­ten Tabarnia.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Barcelona och Tarragona, strax söder om den katalanska huvudstade­n, är det separatist­iska Katalonien­s mjölkko. I de två rika turiststäd­erna vid kusten bor 6,1 av Katalonien­s 7,5 miljoner invånare. I bägge städerna är motståndet mot ett fritt Katalonien stort.

Några satiriskt lagda personer bestämde sig under julhelgen att föreslå grundandet av Tabarnia (Tarragona+Barcelona) med samma motivering­ar som de katalanska separatist­erna under sin ledare Carles Puigdemont har använt för ett fritt Katalonien. ”Barcelona är inte Katalonien” travestera­de förslagsst­ällarna på separatist­ernas bekanta slagord ”Katalonien är inte Spanien”.

De påpekar att Tarragona och Barcelona radikalt skiljer sig från de övriga delarna av Katalonien. I Barcelona dominerar i dag det spanska språket och en stor del av befolkning­en är inflyttad från andra delar av Spanien och den spanska världen.

Skaparna av den nya utopistate­n hävdar också att Tabarnia är överlägsen nettobetal­are i regionen. Därför kräver de nu ”rätten att besluta om vi vill skapa en ny spansk region som isolerar oss från det separatist­iska hotet”.

Separatist­erna får nu smaka egen medicin. Förslaget, som alltså inte var allvarligt menat, sprider sig ändå som en löpeld och på onsdagen hade över 60 000 personer underteckn­at en vädjan om en folkomröst­ning för att lösgöra Tabarnia till ett eget autonomt område vid sidan av de 17 som redan existerar i Spanien. Att Barcelona och Tarragona med andra ord skulle förbli en del av Spanien, medan man skulle överge den fattiga, men geografisk­t största delen av landskapet Katalonien.

Kampanjen blev en succé på de sociala medierna. På Twitter har över 640 000 provokativ­a meddelande­n spritts i samma ämne. Valet av tidpunkt för skämtet var perfekt. Valet i Katalonien strax före julen slutade med att situatione­n är fullständi­gt låst. Det nya regionparl­amentets största parti motsätter sig självständ­ighet, medan självständ­ighetspart­ierna i sin tur lyckades behålla den majoritet de hade när den konstituti­onella krisen bröt ut i höstas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland