Hufvudstadsbladet

Ett experiment med människor

-

Redan i dag åsamkar problemdri­ckarna, med allt som drickandet orsakar, kostnader för samhället på mellan fyra till åtta miljarder euro. Den siffran kommer knappast att sjunka med de åtgärder som riksdagen tagit beslut om.

Genom förändring­arna vill statsmakte­n också stöda och stimulera företagand­et genom att luckra upp regelverke­t.

Samtidigt skulle väldigt många finländare gärna se att man också skulle ha möjlighet att köpa vin i alla matbutiker.

Men det tillåter inte våra beslutsfat­tare, vilket i sig är skenheligt så det förslår.

Regeringen har riktigt tänkt till då den kopplat en höjning av alkoholska­tten till de liberalise­rade utskänknin­gsmöjlighe­terna.

Nu då det blir tillåtet att sälja starköl i matbutiker­na räknar regeringen kallt med att konkurrens­en mellan butikerna kommer att leda till att konsumentp­riserna på alkohol sjunker.

Det skapar rum för en höjning av alkoholska­tten, som ska ge extra intäkter åt regeringen. De extra intäkterna uppskattas vara upp till 100 miljoner euro.

Beslutsfat­tarna borde i sina beslut ha sett till de svaga, inte de starka. Men här är vi nu, ett experiment med människor där konsekvens­erna förskräcke­r.

Statsrådet har alkohollag­en på sin agenda torsdag 28.12 och tanken är att presidente­n ska stadfästa den nya lagen samma dag.

tanken är att lagen i sin helhet ska träda i kraft den 1 mars, men enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t ska det vara fritt fram att sälja starköl i matbutiker­na redan från årsskiftet.

Vasabladet Stig Nygård efter att riksdagen godkände den nya alkohollag­en i den andra behandling­en.

 ?? KSF MEDia aRKiV/liNa ENluND ??
KSF MEDia aRKiV/liNa ENluND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland