Hufvudstadsbladet

Mourinho: 300 miljoner euro för lite

2-2 mot Leicester, 2-2 mot Burnley. Manchester City har rymt all världens väg i titelracet. Då sägerJosé Mourinho att han behöver mera pengar för att göra Manchester United till en mästarklub­b igen.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Vi är inne på andra året av en stor förnyelsep­rocess i Manchester United. Och som alla vet hör vi i dagens läge inte till världens bästa klubbar, säger Mourinho till BBC efter att Jesse Lingard räddat oavgjort hemma mot Burnley.

Mourinho har visserlige­n en poäng i sitt snack om förnyelsep­rocess. Företrädar­na David Moyes och Louis van Gaal gjorde väldigt många märkliga affärer och det tar tid att städa upp på torpet.

Men Mourinho får nog ta sig en liten titt i spegeln också för går man igenom hans köp under tiden på Old Trafford (se bifogade listan) inser man snabbt att alla nyförvärv knappast motsvarat förväntnin­garna. På en överhettad spelarmark­nad är det lätt också för en rutinerad räv som Mourinho att bli lite för ivrig och spontan.

– 300 miljoner euro räcker inte för att bygga upp ett lag som kan slåss mot de bästa. Spelarpris­erna är dessutom annorlunda för så kallade storklubba­r. De historiskt sett mest framgångsr­ika klubbarna straffas på marknaden. De betalar mera, säger Mourinho.

Portugisen har alltså satt sprätt på cirka 300 miljoner euro, kollegan i City, Pep Guardiola, har under sin lika långa sejour i grannklubb­en spenderat cirka 90 miljoner euro mera.

City första säsong med Guardiola var en gigantisk besvikelse men denna säsong har laget varit rena rama dynamiten. Mourinho brukar av tradition vinna ligatiteln under sitt andra år i en klubb men nu verkar magin ta slut.

– Mina spelare ger sitt yttersta och gör det bra. Ett lag som United är förpliktad­e att vinna Premier League. Historien skapar den sor-

Ett lag som United är förpliktad­e att vinna Premier League. Historien skapar den sortens tryck. Tottenham, Chelsea eller Arsenal har inte alls samma tryck att vinna som vi. José Mourinho

tens tryck. Tottenham, Chelsea eller Arsenal har inte alls samma tryck att vinna som vi, säger Mourinho.

Mourinho jämför ofta och gärna United med City. Sant är att The Citizens och Guardiola haft en liten större budget att operera med då de stenrika shejker som äger klubben har bottenlösa fickor, plånböcker och portmonnäe­r.

Samtidigt är det lätt att konstatera att Guardiola och hans stab fått in klart flera tullträffa­r än Mourinho.

Leroy Sané, John Stones, Gabriel Jesus, Ederson, Kyle Walker har alla gjort sitt jobb på ett strålande sätt. Det samma kan inte sägas om många av Mous nyförvärv sedan hans ankomst till Old Trafford.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/OLI SCARFF ?? Pressad. José Mourinho och Manchester United går tungt för tillfället.
FOTO: LEHTIKUVA/OLI SCARFF Pressad. José Mourinho och Manchester United går tungt för tillfället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland