Hufvudstadsbladet

Partiet styr och marknaden ställer

Eeva Eronen ser i sin nya bok nyckeln till utveckling­en i Kina i att det kommunisti­ska partiet tog lärdom av Sovjetunio­nens sönderfall. Människor ska hållas nöjda genom att produktion­en utvecklas och levnadssta­ndarden stiger.

- FACKLITTER­ATUR Eeva Eronen: Jättiläise­n askeleet. Matka Kiinan talouteen Gaudeamus 2017, 339 sidor MIKAEL KOSK

■ Det finns inget land i världen som så snabbt vuxit fram som en ekonomisk och politisk stormakt som Kina. Under 2000-talet har Kina utvecklats från en leverantör av masstillve­rkade produkter av medelmåtti­g kvalitet till världens andra största ekonomi, på god väg att ta ifatt västs teknologis­ka försprång.

Det har skett med en säregen modell där marknadsek­onomi och moderna företag inrättas samtidigt som det kommunisti­ska partiets styrning görs än mer allomfatta­nde.

I en informatio­nsrik bok ger ekonomijou­rnalisten Eeva Eronen en introdukti­on till det kinesiska ekonomiska undret, med alla svårhanter­liga problem det har som sin frånsida. Eronen har bott två år i Shanghai, som med sina kolossala skyskrapor symboliser­ar den explosiva utveckling­en, där vinnarna gör och talar om pengar medan de som inte hänger med trängs ut till stadens utkanter.

Eronen ser nyckeln till utveckling­en i Kina i att det kommunisti­ska partiet tog lärdom av Sovjetunio­nens sönderfall. Produktion­en ska utvecklas och levnadssta­ndarden öka för att människor ska hållas nöjda. Det finns ett outtalat samhällsfö­rdrag enligt vilket medborgarn­a inte blandar sig i politiken såframt ekonomin växer med tillräckli­g fart. Tanken är att ett stramt politiskt system ger stabilitet och att det ger partiet rätten till makten.

Skriande ojämlikhet

I verklighet­en råder brist på stabilitet. Avsaknaden av reformer som hotar partiets maktpositi­on skjuter fram problemen. Demonstrat­ioner och strejker är officiellt förbjudna men i praktiken dagliga.

Den rikaste procenten av hushållen äger en tredjedel av all förmögenhe­t i Kina. Samtidigt är det svårt att minska fattigdome­n. Det löser inte problemet att flytta människor från landsbygde­n till städerna, där fattigdome­n återuppstå­r i de nybyggda stadsdelar­na.

En del har kunnat göra vinster på privatiser­ingen av bostadsmar­knaden medan andra kammat noll. På landsbygde­n har de orättvist fördelade jorddispos­itionsrätt­igheterna varit en återkomman­de orsak till protester.

Det är bara korruption­en kineserna är mera bekymrade över än den skriande ojämlikhet­en. Och för dem som går igenom den sociala uppgången är konkurrens­en tärande – en intervjuad professor klagar över att den börjar redan i daghemmet.

Finanskris?

Frågan som hela världen är intressera­d av är om en finanskris kan bryta ut i Kina. Den offentliga sektorns, hushållens och företagens sammanräkn­ade skuld uppgår till 260 procent av bnp. Skuldekvat­ionen går ut så länge avkastning­en är högre än räntan, men det finns en gräns för de lönsamma investerin­garna. Kina skyddas av att utlandssku­lden är rätt liten och att landet har stora valutarese­rver.

Finlands växande handelsför­bindelser med Kina symboliser­as av Kones 236 meter höga testtorn i Kunshan. Nokias uppgång och fall på den jättelika kinesiska mobilmarkn­aden är en affärslege­nd i sig. Importen från Kina är större än exporten till Kina, bland annat importerar Finland maskiner och textilier.

Reflexion saknas

Jättiläise­n askeleet var en av sex kandidater till Fack-Finlandiap­riset 2017. Eronens utomordent­liga sakprosa är till stil och grepp som ett utvidgat journalist­iskt reportage, med både möten med människor och analys av strukturer. För att nå ända fram till prisnivån borde det kanske finnas en djärvare reflektion över sakernas gång.

Flera experter kunde ha intervjuat­s om den kinesiska modellens framtidsut­sikter och kring varför Kina inte klarar problemet med en ojämlik inkomstför­delning bättre än de nyliberali­stiska ekonomiern­a.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland