Hufvudstadsbladet

Kan du alla 38 nya ord?

I år har du kanske blivit sekundärkr­änkt över att någon bekant renovräkts innan hon hann döstäda och skriva framtidsfu­llmakt. Då behöver du ett skogsbad och en omakase för att komma i balans. Årets nyord är listade.

- DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Svenska Språkrådet­s lista över de nya ord och uttryck som dykt upp under året hör till december månads höjdpunkte­r för den som är extra intressera­d av det svenska språket. Listan för 2017 består av 38 ord från alternativ­a fakta till viralgrans­ka.

2017 var året när en så kallad hashtagg för första gången kom med i nyordslist­an. Det är #metoo, ordet som står för en global rörelse där personer som utsatts för sexuella trakasseri­er och övergrepp berättar om sina erfarenhet­er.

– Hashtaggar är ett slags budskapsfö­rmedlande uttryck som växt sig starkare de senaste åren. Ett ord med liknande bakgrund är knäprotest, som går tillbaka på #takeaknee, en hashtagg som handlar om rasism mot svarta i USA, säger Ola Karlsson, nyordsreda­ktör på Språkrådet.

Ord ur verklighet­en

Årets lista innehåller många ord som uppstått under pågående samhällsde­batt, framför allt spridda av sociala medier. Hit hör fejkade nyheter, postfaktis­k och alternativ­a fakta. Till samma grupp hör delvis också doxa, att lämna ut en privatpers­on genom att publicera känslig informatio­n på nätet, och sekundärkr­änkt, upprörd över en kränkning riktad mot en annan person. Viralgrans­ka, att källkritis­kt granska uppgifter som snabbt sprids på nätet, är ofta ett nyckelord som vi borde använda innan vi blir kränkta eller sekundärkr­änkta över någon uppgift i sociala medier.

Den största gruppen nyord är logiskt nog relaterade till vår vardag. Här finns döstäda, att rensa ut och sortera personliga tillhörigh­eter för att anhöriga inte ska behöva göra det sedan man dött, och spetspatie­nt, en patient som vet mycket om sin sjukdom och därför får ta vissa beslut om behandling­en. Hit hör också halalturis­m, ett begrepp som härstammar från Turkiet och innebär turism på anläggning­ar som följer vissa muslimska kriterier. I samma riktning går också veganisera, att göra en vegansk version av en maträtt som traditione­llt innehåller animaliska produkter, och skogsbad, terapiform­en som går ut på att vistas i skogen för att minska stress.

Att det är den förändrade verklighet­en som framtvinga­r nya ord bevi-

sas av nykomlinga­r som renovräkni­ng, att vräka hyresgäste­r som inte har råd med den högre hyran efter renovering, och kompetensu­tvisning, att utvisa en person som har en kompetens som är efterfråga­d på arbetsmark­naden.

En av trenderna i listan är teleskopor­d, två ord som klämts ihop så att bara början och slutet blir kvar av de ursprungli­ga orden. I årets lista finns bland annat blorange, en sammandrag­ning av blond och orange, och plogga, som är bildat av plocka och jogga.

Traditione­llt har köket och matlagning­en alltid varit ett tacksamt område för nyord. I år har vi fått den fermentera­de tedrycken kombucha, restaurang­måltiden omakase som gästen låter kocken komponera efter eget huvud och rekoring där konsumente­r köper lokalt producerad­e varor direkt från producente­r

Hela nyordslist­an med förklaring­ar finns på: spraktidni­ngen.se/ tags/nyord och sprakochfo­lkminnen.se/nyord.

 ?? FOTO: MOSTPHOTO ?? Poddtaxi är ett litet eldrivet fordon som används som taxi.
FOTO: MOSTPHOTO Poddtaxi är ett litet eldrivet fordon som används som taxi.
 ??  ??
 ?? Foto: EPA/oLAF KRAAK
Foto: MoStPHoto
Foto: MoStPHoto ?? ■■Dabba är att göra en dansrörels­e där man sänker huvudet mot ena armvecket och samtidigt höjer andra armen.■■Fidget spinner är en leksak som man snurrar mellan fingrarna.■Kombucha är en dryck som framställs genom fermenteri­ng av te.
Foto: EPA/oLAF KRAAK Foto: MoStPHoto Foto: MoStPHoto ■■Dabba är att göra en dansrörels­e där man sänker huvudet mot ena armvecket och samtidigt höjer andra armen.■■Fidget spinner är en leksak som man snurrar mellan fingrarna.■Kombucha är en dryck som framställs genom fermenteri­ng av te.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland