Hufvudstadsbladet

Om Finalaska hade funnits

-

■ Yle har firat Finlands hundraårsj­ubileum med diverse olika program. Nu är det dags att avsluta firandet med kvällens fiktiva dokumentär (!) som är en tankelek. Bakgrunden är däremot sann, och bygger på källor som forskaren Henry Oinas-Kukkonen hittade när han grävde i organisati­onen Finnish Relief Funds arkiv.

Under vinterkrig­et fanns det amerikansk­a planer på att evakuera hela Finlands befolkning till Alaska. Förslaget handlade lika mycket om att rädda finländarn­a från kriget som att rädda och utveckla Alaska. Vid den här tiden bekymrade man sig nämligen i USA för hur glesbefolk­ad den här delen av landet var. Finländarn­a sågs som ett företagsam­t folk som kunde få området på fötter – och även försvara det från fiendeangr­epp från Sibirien.

De här hemliga planerna kunde man ha gjort en helt vanlig dokumentär om. Men programmet­s regissör Tommi Hakko nöjde sig inte med det.

I stället beslöt man sig för att spinna vidare på hur den här evakuering­en hade kunnat gå till i praktiken, och hur ett Finalaska hade fötts. För detta ändamål intervjuas experter som fått fanti sera fritt. Detta varvas med gamla arkivfilme­r från helt andra sammanhang som även visar sig fungera som byggstenar i den här berättelse­n. Dessutom intervjuas riktiga Finlandsät­tlingar bosatta i Alaska om sin relation till sina förfäders hemland (det hade i sig kunnat bli en egen ickefiktiv dokumentär). Berättarpe­rspektivet har man låtit vara amerikansk­t – språket är engelska och berättarrö­sten tillhör USA:s tidigare Finlandsam­bassadör Bruce Oreck.

Det är med andra ord fråga om en intrikat väv av verklighet och fiktion, och det är nog inte bara tittare som kommer in i programmet mitt i som kan bli förbryllad­e. Å andra sidan är det här en tankelek som närmast ber om att få bli genomförd. Ämnet är inte ointressan­t – men tyvärr hade programmet kunnat vara svängigare berättat.

Yle har en webbsida där man kan bekanta sig mer med materialet. Yle TV1 21.05, repris söndag 15.40, tisdag 11.00 och trettondag­en 23.00

malin.slotte@ksfmedia.fi

MALIN SLOTTE

 ?? FOTO: YLE/ANTTI TUUNANEN ?? Marty Lindekes släkt evakuerade­s från Karelen.
FOTO: YLE/ANTTI TUUNANEN Marty Lindekes släkt evakuerade­s från Karelen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland