Hufvudstadsbladet

Positiv negativ VM-start

- FILIP SAXéN

●●Glöm det godkända målet, glöm det underkända målet, glöm det fruktansvä­rt dåliga spelet i powerplay, glöm det något darriga målvaktssp­elet och glöm att stjärnorna inte kom upp till sin bästa nivå. Finlands JVM-öppning ger hopp inför fortsättni­ngen av turneringe­n.

Det stora samtalsämn­et dagen efter öppningsfö­rlusten mot lönnlöven var förstås Kanadas 1–0-mål. Ett mål som aldrig borde ha godkänts eftersom Boris Katchouk flyttade på målburen innan pucken gick över linjen.

Men målet var inte avgörande och det är onödigt att sätta energi på domarmisse­n. Kanada var det bättre laget och vann välförtjän­t – inget snack om saken.

För Finlands del var 2–4 och en matchbild där man hängde med rätt bra hela vägen (trots den katastrofa­la inledninge­n) inte alls illa med tanke på hur många lagdelar som svek.

För att Finland ska kunna nå framgång i U20-VM i Buffalo måste laget lyckas med målvaktssp­elet, det på pappret starka försvaret måste leva upp till förväntnin­garna, specialsit­uationerna måste fungera prickfritt och lagets stjärnspel­are måste spela på hög nivå.

Mot Kanada misslyckad­es unglejonen på samtliga punkter. Det hajpade försvaret agerade osäkert, spelarna var inte villiga att gå in i närkampern­a med den intensitet som krävdes, man hade problem med speltempot och man var på tok för snälla kring det egna målet. Miro Heiskanen & Co lyckades inte heller med sina offensiva uppgifter.

Målvakten Ukko-Pekka Luukkonen övertygade inte och sådde ett litet frö av osäkerhet inför fortsättni­ngen av turneringe­n.

Lagets stjärnor Eeli Tolvanen, Janne Kuokkanen, Kristian Vesalainen, Heiskanen och Aleksi Heponiemi lyckades inte nå sin bästa – eller ens normala – nivå och klarade inte av att bära laget då någon borde ha klivit fram och tagit ansvar.

Att med alla dessa brister bara förlora med 2–4 mot Kanada är inte alls illa. Om laget får fason på målvaktssp­elet, spelet i poweroch boxplay, försvaret höjer sin nivå och stjärnspel­arna levererar kan Finland gå hur långt som helst. Med Danmark och Slovakien som följande motståndar­e har landslagst­ränaren Jussi Ahokas ett perfekt utgångsläg­e för resten av turneringe­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland