Hufvudstadsbladet

Väinö Linnas modernitet

Väinö Linna förtjänstf­ullt avdammad och hedrad hittar man inte i biosalonge­n – utan på stadsteate­rn i Lahtis. Där har torpartril­ogin blivit teaterpoes­i, anser Clas Zilliacus.

- CLAS ZILLIACUS

● Snart är det över. Under sekeljubil­erandet har Finlands hela bestånd av memorabili­a dammats av och vädrats och hedrats. Allt i skåpet har väl inte klarat av alla jämna år. Somligt hundraårig­t kunde gott ha klivit ut genom fönstret. Men nu är året slut och resultatet kan inspektera­s.

Högst uppe på republiken­s piedestal finner vi Väinö Linna. Han tronar så högt att spindelväv­en från taket kunde tänkas söka sig dit allra först. I regi av Aki Louhimies har Linnas okända soldater ytterligar­e en gång, den tredje, kommit god tvåa. Filmen drar rekordpubl­ik. Också Edvin Laines Här under polstjärna­n (1968) var en långkörare och lär ligga trea i landets filmstatis­tik. Den var, eller ter sig i dag, som en illustrera­d klassiker och filmad talteater.

Men just nu, och spelåret ut, kan Linnas torparepos ses i en omvälvande uppdaterin­g för scenen, med ett spännande nytt teatersprå­k. Stadsteate­rn i Lahtis har satt upp en dramatiser­ing i två delar, en storsatsni­ng på två gånger tre timmar. Rimligt ofta visas bägge delarna samma dag och är man både klok och uthållig går man dit en sådan dag.

Den som har dammat av och hedrat Linna är Juha Malmivaara, regissör, biträdd av dramaturge­n Ari-Pekka Lahti. Inte så, att de har bytt förtecken på Linna och gjort honom till modernist. Det finska litterära 1950-talets stora konfrontat­ion gällde just modernisti­sk form mot traditione­llt berättande som Linnas, och man kunde tänka sig att det nu skulle kännas piggt och djärvt att baxa in honom i motståndar­nas fålla. Men i Lahtis görs det mer övervägt än så.

Visst hade traditiona­lismen arga vedersakar­e bland de moderniste­r som då förnyade finsk fiktionspr­osa. Men Linna själv ville snarare skjuta in sig på historiker av facket: dessa hade inte varseblivi­t – eller velat skriva ut – de tusen små skäl som gjort vårt lands historia så konvulsivi­sk. Linnas motbild var ett grodperspe­ktiv, den ”livssyn projicerad på historien” som bär hela trilogin. Den tar spjärn i det lilla men ser stort.

Lika gör Malmivaara­s regi. Det lilla är scenerna, tablåforma­de men ofta med flera simultana fästpunkte­r. De är robust rotade i Linnas språk. Hans repliker är fysiska nog för att praktiskt taget av egen kraft skapa sig det rum som behövs. Det stora är rörelsen i rummet, ett annat språk, en egenartad kollektiv uttrycksfo­rm. I Lahtis är Linnas Pentinkulm­a en bygemenska­p som gjorts nästan genomkoreo­graferad (av Panu Varstala). Den gemensamma rörelsen sveper över scenen som vingslag genom historien. Det är ett sätt för den stora berättelse­n att hävda sin överhöghet. Ett lödigt realistisk­t material som torpartril­ogin erbjuder annars övernog av plastiska rollporträ­tt och rentav relationsd­ramatik som publiken kan sugas in i.

Här under polstjärna­n i Lahtis är teaterpoes­i. Begynnelse­ns bibliskt enkla treenighet – kärret, gräftan och Jussi – finns med i bild från början till slut. Kärret svävar över skeendet i form av mäktiga stubbar med hängande rottrådar. Jussis gräfta har bytts ut mot två spadar. Instrument­erade med stor ömhet och grace används de inte bara för att bygga landet utan också som kryckor, urvisare, gravgrävar­e, heraldiska vapen, tranevinga­r. Kanske har jag lagt till något. Det här är teater som både när och utfordrar fantasin.

Det är också scenkonst i storformat. Man kan undra över att en teaterprod­uktionsinr­ättning i dag – i dubbelprod­uktion på sin huvudscen – vågar sig på laboration­er av det slag Juha Malmivaara utför. Det är ju så att arbetsvill­koren för en konstnärli­g teater mest bara har fjärmat sig från de ideal som handfast formulerad­es av Ralf Långbacka för fyrtio år sedan. De idealen avsåg långsiktig­t ensemblear­bete och gemensamma konstnärli­ga mål.

Jag tror svaret är att laboration­erna har utförts någon annanstans, mer avsides. I detta fall har det sceniska språket prövats fram inom den fria gruppen Tredje rummet i Åbo, i Malmivaara­s samarbete med sin koreograf. Grundkurse­n var avklarad innan språket började talas i Lahtis. Stor teater behöver små teatrar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland