Hufvudstadsbladet

Unglejonen kan bättre

Finland är enorm förhandsfa­vorit i mötet mot Danmark i JVM – men man ska inte ta ut segern i förväg. Det lärde sig tränaren Jussi Ahokas i fjol: – Vi har mycket att förbättra från matchen mot Kanada, säger han.

-

En premiärför­lust och sedan en match mot Danmark. Finlands JVM följer samma mönster som i fjol. Men det är här likheterna ska ta slut.

För ett år sedan följde Finland upp premiärför­lusten mot Tjeckien med att möta Danmark i Montreal. Danmark skrällde och vann med 3–2. Finlands repade sig aldrig från smällen och avslutade turneringe­n med nedflyttni­ngskval mot Lettland. Men det var då. Finlands tränare Jussi Ahokas är inte värst sugen på att kommentera videograns­kningar eller fjolårsfia­skot. Han blickar hellre framåt. Ahokas har haft en hel del att fundera på efter 2–4-förlusten mot Kanada.

– Vi måste fylla försvarszo­nen bättre och hitta en bättre rytm i spelet. Mot Kanada tvingade vi oss framåt för mycket, vi måste ha is i magen. Vi har mycket att förbättra, säger Ahokas till SPT.

Inledde med storstryk

Finland får axla favoritska­pet mot Danmark, som inledde turneringe­n med ett bottennapp. I premiären mot USA låg Danmark under med 0–5 efter en period och förlorade till slut med 0–9. Är Danmark en munsbit för Finland? – Danmark är allt annat än en munsbit. Alla vet att det inte finns några lätta matcher i VM och det gäller också mot Danmark.

Ahokas säger att Danmark är ett väldigt discipline­rat lag som är bra på att täppa till ytan framför den egna målgården. Så finns det också några talangfull­a spelare i truppen. Två exempel är anfallarna Joachim Blichfeld och Jonas Røndbjerg. Blichfeld har snittat över en poäng i högklassig­a juniorliga­n WHL och artonåriga Røndbjerg – som draftades till NHL i den tredje rundan i somras – har gjort genombrott i SHL med Växjö Lakers.

Danmark är inte heller någon nykomling i JVM. Laget har tagit sig till kvartsfina­l tre år på raken.

Fokus på powerplay

Förutom de defensiva bekymren mot Kanada hade Finland problem att skapa farliga lägen i powerplay. En puck studsade visserlige­n i mål via ett kanadensis­kt ben, men förutom målet var det tunnsått med chanser.

Med lirare som Eeli Tolvanen, Kristian Vesalainen och Miro Heiskanen på isen borde spelet se bättre ut. Tolvanen kallade Finlands spel i numerärt överläge värdelöst i en intervju med Yle.

– Vi har gått igenom spelet på video. Mycket handlar om att anpassa sig till situatione­rna. Vi måste röra oss mer och bättre och skapa fler lägen där vi kan hota med skott, säger Ahokas.

Salos medverkan oklar

Vasa Sports försvarare Robin Salo petades från JVM-truppen i sista stund i fjol och 2015 men klarade cutten i år.

Salo har varit krasslig i Buffalo och spelade inte i öppningsma­tchen mot Kanada, trots att han på pappret var sjunde back. Ahokas är fåordig om Salo.

– Vi får tänka igenom situatione­n och diskutera inom lagledning­en. Så det är fortfarand­e oklart om han spelar mot Danmark? – Det kan hända att han spelar, vi får se. Matchen mot Danmark börjar klockan 19 i dag och sänds i TV2 och på Arenan.

Vi måste fylla försvarszo­nen bättre och hitta en bättre rytm i spelet. Mot Kanada tvingade vi oss framåt för mycket, vi måste ha is i magen.

Jussi Ahokas

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIJONAT.FI ?? Finland gjorde två mål mot Kanada. Mot Danmark förväntas betydligt fler finländska fullträffa­r.
FOTO: LEIJONAT.FI Finland gjorde två mål mot Kanada. Mot Danmark förväntas betydligt fler finländska fullträffa­r.
 ?? LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
FOTO: ?? Finlands tränare Jussi Ahokas säger att ett discipline­rat Danmark har några talangfull­a spelare.
LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI FOTO: Finlands tränare Jussi Ahokas säger att ett discipline­rat Danmark har några talangfull­a spelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland