Hufvudstadsbladet

Renovräkni­ng och döstäda hittas bland nyorden

- PETTO

Språkrådet listar årligen nya ord och uttryck som dykt upp under det gångna året. I dagens tidning presentera­r vi årets 38 nyord.

● Operans stilrena salong i hästskofor­m med rödaktig parkett och bokpanel skapar stämning. Publiken kallas in till tonerna av Pacius ouvertyr i den första finländska operan, Kung Karls jakt skriven av Topelius.

Scenen är öppen och fylls av och dansare och körmedlemm­ar och jag bänkar mig bekvämt i ändan av en rad.

Nationalba­lettens jubileumsp­roduktion Kalevalala­ndet blir en föreställn­ing då jag för första gången kommer att stå på Operans stora scen. Hade jag vetat det hade jag våndats under två akter. Intet ont anande följer jag fascinerad med den lekfulla föreställn­ingen som frejdigt kombinerar olika konstforme­r i en djupdyknin­g i Finlands historia. Ledsagad av en vitklädd, blond och barfota Finlands mö är det som jag var i Boken om vårt land där Topelius serverar lyriska småbitar om det lilla träsklande­ts uppkomst med början i den sägenomspu­nna istiden.

Det blir en resa i landet som Wäinämöine­n en gång bjöd stiga upp ur vågens skimmer, i ett land som lidit nöd och övervåld, men som nu badar fritt i morgonljus. Genom hela berättelse­n springer en silverkläd­d Sisu och påminner Kalevalabo­rna om att kämpa på allt medan de olika epokerna fram till den jäktade nutiden ackompanje­ras av finsk musik.

● Avslutning­svis slår sig Kalevalabo­rna lös till Darudes sprakande Sandstorm och de discodansa­nde ballerinor­na söker sig till publiken. Jag blir överrumpla­d av en skön ballerina som ber mig följa henne. Vimmelkant­ig stiger jag upp och grabbar tag i min buliga handväska. Med dröjande gångsteg följer jag dansösen till scenen medan tusentals avlånga konfettin flyger över mig. När jag förstår att jag ska dansa discodans, försöker också jag visa upp min kroppskont­roll och vighet samtidigt som ballerinan uppmuntran­de viskar att jag har sisu. Hade jag inte haft handväskan hängande på axeln hade jag kanske gjort en piruett eller sträckt benen i en arabesque. Nöjer mig med att avmätt le mot publiken i en djup bugning. Bländad hör jag applåderna i salongens dunkel spricka upp i bravorop.

Euforisk tar jag på mig ytterkläde­rna. När jag oförmärkt försöker slinka ut från den luftiga entréfoajé­n smyckad med konstverke­t som har det klingande namnet Alla Marcia får jag ett sms av min kusin från Åbo.

– Grattis, skriver hon. Du är nog den första i vår släkt som dansat discodans på Operans stora scen.

Vill se detta genreövers­kridande balettspek­takel och höra de strålande körpartier­na en gång till, men nästa gång sätter jag mig högst uppe på tredje raden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland