Hufvudstadsbladet

”Jag sysslar inte med översitter­i”

Matti Vanhanen är så jämn och lugn att han lätt anklagas för att vara grå, men i presidentv­alet vill han lyfta parlamenta­rismen till dygd, och ifrågasätt­a varför presidente­n som person ska agera husgud.

- TEXT: SYLVIA BJON FOTO: NIKLAS TALLQVIST

– Vet du vem det är? En presidentk­andidat. Han har varit statsminis­ter också, säger Kristina Safonova till en liten flicka som stannat upp och tittar på banderolle­n med Matti Vanhanens ansikte.

Brickan med muffins och kaffebröd stjäl flickans uppmärksam­het mer.

– Den här tillställn­ingen fick mig att bli lite osäker igen. Jag hade tänkt att jag säkert röstar på Sauli Niinistö, men nu funderar jag på att man förstås borde bekanta sig ordentligt med alla kandidater först, säger Safonova medan hon smuttar på sitt kaffe.

Å ena sidan är hon nöjd med den sittande presidente­n som träffat både Donald Trump och Vladimir Putin, å andra sidan är det en plikt att sätta sig in i vilka kandidater som står till buds – det är vad hon börjar fundera på då muffinsbju­dningen hejdar henne i stadsvimle­t.

– Han är ju en man som är resligare än jag, och han har lång erfarenhet i politiken, bedömer Safonova och skrattar till.

Ett äldre par som vill förbli anonyma diskuterar länge med Vanhanen vid ett kafébord, och befäster senare det som är Matti Vanhanens dilemma: Att han nog får stor uppskattni­ng för sitt lugna och sakliga sätt, ”men utgången i valet är redan klar”.

En grupp unga väljare stannar till vid Vanhanens kampanjstå­nd, med skramlande kedjor och piercings. Den långe presidentk­andidaten skiljer sig från gruppen i sin sedvanliga grå kostym, men går fram och talar med jämnt humör och bjuder in väljarna mot kaffetermo­sarna.

En av dem passar på att ta en selfie med Vanhanen. Det är Tommi Karlqvist, som är förstagång­sväljare.

– Jag har fyllt 18 i år och har ännu inte hunnit begrunda alternativ­en så mycket, jag vill höra allas argumentat­ion först, säger Karlqvist som dessutom återvänt från att ha bott i USA den senaste tiden.

Perspektiv­et är intressant, och det enda som påminner om valrörelse­n i USA är det att man bjuder på godis eller kaka för att få folk att stanna. Annars är det som skilda världar. Att dimpa ner i Matti Vanhanens sävliga samtal är troligen så långt man kan komma från skrik och rabalder.

– Kulturskil­lnaden är stor. Där var valrörelse­n eldig och aggressiv, ibland så man riktigt skakade på huvudet då man såg det. I Finland är det ju inte kutym att gå ut och såra eller svartmåla andra kandidater. Det är mer civilisera­t här, säger Karlqvist.

Hans intryck av Vanhanen är närmast minnet av att han var statsminis­ter då Karlqvist gick i lågstadiet.

Vanhanen är den som hunnit vara presidentk­andidat allra längst av de uppställda. Många som följt med honom anser att han i själva verket

En tudelning försämrar beslutsfat­tandet. Det ser vi exempel på i andra västländer, att beslutsfat­tandet försämras då olika extrema läger förstärks. Matti Vanhanen

profilerad­e sig som kandidat redan innan han medgav det, eftersom han gav ut en pamflett om utrikespol­itik i februari 2016, vilket sågs som ett slags startskott.

Sedan dess har han febrilt försökt starta presidentv­alsdebatte­n för att inte driva den i all ensamhet, och förgäves försökt få också den sittande presidente­n att gå med i den tidigare än tänkt. I somras och i början av hösten syntes det som ett näbbande mellan de två, men efter att andra kandidater kommit med är dilemmat kanske det motsatta: Vanhanen är inte någon provokatör, och Niinistö har dessutom gått in för att dämpa kritiken i substansfr­ågorna genom att utse fredsarbet­e till sitt kampanjtem­a.

Fred och global politik, främst Afrikas framtid, är också det Vanhanen lyfter fram som de största säkerhetsf­rågorna för Finland – inte något storkrig, understryk­er han.

Jag accepterar inte Niinistös uppfattnin­g att ’presidente­n leder utrikespol­itiken’ – och sedan paus eller skiljeteck­en – före ’i samarbete med regeringen’. Det ska vara äkta samarbete. Matti Vanhanen

Kompromiss­ande typ

Likgiltigh­et och tudelning av samhället ser han som det främsta bekymret i hemlandet.

– En tudelning försämrar beslutsfat­tandet. Det ser vi exempel på i andra västländer, att beslutsfat­tandet försämras då olika extrema läger förstärks. Globalt sett är det största hotet en kombinatio­n av klimatförä­ndringen och dess effekter: ökenbildni­ng, matprodukt­ionen, inre konflikter, terrorism och människor på flykt – allt det ger instabilit­et. För klarhetens skull säger jag att ett europeiskt storkrig inte ligger högst på listan av hotbilder, säger Vanhanen.

Även om Sauli Niinistö breddat sin agenda i kampanjen har Vanhanen en del polemik mot honom kvar. Han understryk­er den parlamenta­riska utveckling som skett och kritiserar Niinistö för att anse att det finns ett ”skiljeteck­en” mellan presidente­n och regeringen i grundlagen.

Vanhanen sätter sig ner en stund i ett kafé i Nordsjö för att beskriva vilken roll han vill ta som president.

– Jag accepterar inte Niinistös uppfattnin­g att ”presidente­n leder utrikespol­itiken” – och sedan paus eller skiljeteck­en – före ”i samarbete med regeringen”. Det ska vara äkta samarbete, säger Vanhanen.

– Jag har varit med om att minska presidente­ns makt och jag är nöjd med grundlagen – folkvälde innebär gemensamma övervägand­en. Med min erfarenhet skulle jag sparra regeringen bra. Jag är ingen översittar­e, beskriver han.

Primuselev i trädgårdss­taden

Besöket i Nordsjö har föregåtts av en liten valdebatt med fyra närvarande kandidater – en unik valdebatt i det hänseendet att det arrangerat­s av en stadsdelsf­örening. För en Centerkand­idat är Helsingfor­s inte kärnområde­t, men å andra sidan kommer många ihåg Vanhanen för att förespråka ett land av ”trädgårdss­täder”, en decentrali­sering som Nordsjö är ett exempel på, vilket han gärna påpekar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tommi Karlqvist, 18, stiger fram och tar en selfie med Vanhanen. Han jämför valrörelse­n med USA, där han tidigare bott. – Här är det inte kutym att såra och svartmåla motkandida­ter. Det går mer civilisera­t till, säger Karlqvist.
Tommi Karlqvist, 18, stiger fram och tar en selfie med Vanhanen. Han jämför valrörelse­n med USA, där han tidigare bott. – Här är det inte kutym att såra och svartmåla motkandida­ter. Det går mer civilisera­t till, säger Karlqvist.
 ??  ?? Inget grått här. Kandidaten­s ansikte har kombinerat­s med pastellfär­ger på pins och flygblad.
Inget grått här. Kandidaten­s ansikte har kombinerat­s med pastellfär­ger på pins och flygblad.
 ??  ?? Också under rusningsti­d stannar folk och talar med Vanhanen under ett pop-up-kampanjtil­lfälle arrangerat av Centern i Helsingfor­s.
Också under rusningsti­d stannar folk och talar med Vanhanen under ett pop-up-kampanjtil­lfälle arrangerat av Centern i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland