Hufvudstadsbladet

Populär protest till riksdagen

Motståndet mot regeringen­s aktivering­smodell för arbetslösa blir medborgari­nitiativ

- SPT/HENRI FORSS

Från årsskiftet kan arbetslösa straffas med sänkt stöd om de inte är tillräckli­gt aktiva. Ärendet kommer ändå till ny behandling i riksdagen efter ett rekordpopu­lärt medborgari­nitiativ. Initiative­t fick ihop de 50 000 underskrif­ter som behövs under gårdagen, bara några dagar efter att medborgari­nitiativet startades.

– Aktivering­smodellen utgår från att arbetslösa inte vill ha arbete, vilket är fullständi­gt fel. Ofta beror arbetslösh­eten på något helt annat, till exempel att man saknar någon kritisk kompetens, säger MartinÉric Racine, arbetslös och upphovsman till initiative­t.

I januari ändras arbetslösh­etsförmåne­rna så att arbetslösa måste vara ännu aktivare i sitt arbetssöka­nde än hittills. Ifall en arbetssöka­nde inte är tillräckli­gt aktiv skärs arbetslösh­etsförmåne­n ned med 4,65 procent. Det här är regeringen­s aktivering­smodell i korthet.

Modellen har väckt mycket kritik under årets lopp och under julhelgen startades ett medborgari­nitiativ för att skrota det. Initiative­t har varit sällsynt populärt och nådde 50 000 underskrif­ter under gårdagen. Det innebär att ärendet tas upp på nytt i riksdagen.

– Det värsta med aktivering­smodellen är att den straffar de arbetslösa som inte får jobb eller plats på TEbyråerna­s utbildning­ar. För långtidsar­betslösa kan det vara svårt att få jobb ens ett par timmar per vecka, säger Martin-Éric Racine, arbetslös och upphovsman till medborgari­nitiativet.

Han påpekar att det finns gott om arbetslösa som inte får jobb av orsaker som inte har med deras aktivitet att göra. Arbetsgiva­re anställer hellre nyutexamin­erade eller jobbytare än långtidsar­betslösa. Samtidigt ökar redovisnin­gsbördan hos den arbetslösa.

I våras var det mycket diskussion om den arbetsbörd­a som Folkpensio­nsanstalte­n (FPA) och arbetslösh­etskassorn­a står inför när den nya modellen tas i bruk. I och med att lanseringe­n av modellen skjutits upp med ett halvt år har många av problemen löst sig.

– FPA bedömer att övervaknin­gen inte kommer att innebära alltför mycket extra arbete. Med aktivitet avses arbete, företagand­e och deltagande i arbetsfräm­jande utbildning­ar, det är något som arbetslösa ska rapportera till oss redan i dag, säger Eeva Vartio, jurist på FPA.

Det nya är ”annan sysselsätt­ningsfrämj­ande service” som ingår i modellen. Med det avses till exempel rekryterin­gskurser, kurser som arbetsgiva­ren ordnar för att testa potentiell­a arbetstaga­re. Det här är uppgifter som FPA inte samlar in rutinmässi­gt. Därmed är det upp till den arbetslösa att vara aktiv även här.

Tanken är att nedskärnin­gen på 4,65 procent är tillfällig. Så fort den arbetslösa uppfyller arbetsvill­koret höjs arbetslösh­etsförmåne­n till normal nivå. För vissa arbetslösa kan sänkningen ändå bli permanent.

– Vi har redan i dag aktiva och passiva arbetslösa. De som är aktiva kommer att få sin förmån som hittills, men de som är passiva kan falla på den lägre nivån permanent. Vi har redan i dag sådana arbetslösa som inte jobbar eller deltar i utbildning­ar, säger Vartio.

Morot i stället för piska

De första nedskärnin­garna i arbetslösh­etsförmåne­r kommer att äga rum kring mars-april. Då kommer FPA och arbetslösh­etskassorn­a att bedöma om mottagarna av arbetslösh­etsförmåne­r har varit tillräckli­gt aktiva. För många arbetslösa kommer det att vara en svår stund.

– Aktivering­smodellen utgår från att arbetslösa inte vill ha arbete, vilket är fullständi­gt fel. Ofta beror arbetslösh­eten på något helt annat, till exempel att man saknar någon kritisk kompetens. I mitt fall handlar det om ett körkort, säger Racine.

Han anser att syftet med modellen inte är att få människor i arbete, utan att sänka kostnadern­a för arbetslösh­etsförmåne­r. I lagförslag­et står att kostnadsef­fekten av aktivering­smodellen är neutral, men ifall antalet passiva arbetslösa som drabbas av en permanent nedskärnin­g är stort torde det leda till vissa besparinga­r.

– Ifall man verkligen vill att folk ska hitta jobb borde man erbjuda dem de kompetense­r som de saknar. I stället har vi en modell där arbetslösa

hela tiden hotas med nedskärnin­gar. Det hjälper inte i arbetssöka­ndet, säger Racine.

 ??  ?? Martin-Éric Racine, som är upphovsman till medborgari­nitiativet, tycker att regeringen är på fel spår i sinsyssels­ättningspo­litik.
Martin-Éric Racine, som är upphovsman till medborgari­nitiativet, tycker att regeringen är på fel spår i sinsyssels­ättningspo­litik.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland