Hufvudstadsbladet

Gas på gång i Sjundeå

Helsingfor­s och andra stora städer i huvudstads­regionen kämpar mot växthusgas­erna. Just nu går det inte så bra.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

I februari och mars börjar avverkning­en i Ingå och Sjundeå där den planerade nya naturgasle­dningen Baltic connector ska gå fram.

Ledningen som ska vara klar 2020 förenar den finländska gasmarknad­en med marknadern­a i Baltikum och Mellaneuro­pa. Det ökar säkerheten då det gäller tillgången på gas och öppnar upp för priskonkur­rens.

Färska siffror från Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter HRM visar på en ökning av utsläppen mellan åren 2015 och 2016. Ökningen motsvarar en procent och den är anmärkning­svärd mot bakgrunden av att städerna och Nylands förbund nyligen fattat beslut om att minska utsläppen i snabbare takt än det ursprungli­gen var tänkt.

Av rapporten framgår att det används mera stenkol för att producera fjärrvärme. Också trafikens utsläpp har ökat, vilket beror främst på att biobränsle­ts andel minskat.

Trots att siffrorna nu tagit en lite förvånande vändning har utsläppen i huvudstads­regionen minskat med 12 procent sedan 1990, enligt HRM. Riktningen är fortfarand­e rätt, alltså.

Vikten av att tänka grönt

– Det här är en bra påminnelse. Vi måste arbeta hårt för att uppnå det kolneutral­a målet, säger Raimo Inkinen som är vd vid Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter om den oväntade utsläppsök­ningen. Hälsningen är riktad till politikern­a.

I huvudstads­regionen görs redan stora investerin­gar i spårtrafik, men införandet av vägavgifte­r, ”vägtullar”, skulle vara ett dramatiskt beslut.

– Internatio­nell forskning visar på miljönytta­n. Det är ett betydande knep. Ett annat handlar om att hitta på nya sätt att producera fjärrvärme. Och så är det attitydern­a, vi måste helt enkelt tänka om.

Åren går och snart finns inte tid för funderinga­r och debatter om man inte vill tumma på utsläppsmå­len.

– Planerna måste småningom också förverklig­as. Det måste ske senast i början på 2020-talet, säger Raimo Inkinen.

Yle skrev först om HRM:s färska utsläppsra­pport.

Internatio­nell forskning visar på miljönytta­n. Det är ett betydande knep. Ett annat handlar om att hitta på nya sätt att producera fjärrvärme. Raimo Inkinen vd vid Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter

 ?? HBL ARKIV/ TOR WENNSTRöM
FOTO: ?? Beslut om att lägga ner Hanaholmen­s kraftverk finns, medan Sundholmen måste byta till annat bränsle. Snart brådskar det med konkreta åtgärder.
HBL ARKIV/ TOR WENNSTRöM FOTO: Beslut om att lägga ner Hanaholmen­s kraftverk finns, medan Sundholmen måste byta till annat bränsle. Snart brådskar det med konkreta åtgärder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland