Hufvudstadsbladet

Lovisa känns redan som hemma

Helsingfor­spolitiker­n Jan D. Oker-Blom hittade nya utmaningar i öst. Efter mjuklandni­ngen gäller det att kavla upp ärmarna och börja göra Lovisa känt. – Det är mycket potential i staden, säger den nya stadsdirek­tören.

-

– Vad gör en stadsdirek­tör?

Det är en av frågorna som eleverna i Lovisanejd­ens högstadies­kola ställer när Jan D. Oker-Blom är på besök. Frågan är bra. Oker-Blom är ny i jobbet. Vet han ens själv vad han ska göra? Och varför är han i Lovisa? Är det ett lite olyckligt sendrag eller ett smart karriärdra­g?

SFP:aren Jan D. Oker-Blom är för många känd uttrycklig­en som en lokalpolit­iker förankrad i huvudstade­ns välbärgade södra stadsdelar. För många är han också känd som framgångsr­ik vd vid Fiban, Finnish Business Angels Network. Från riksoch lokalpolit­ik och affärsvärl­den i Helsingfor­s med snart 600 000 invånare till rådhusplat­sen i Lovisa med drygt 15 000 invånare, alltså.

Det finns inte ett endaste trafikljus i Lovisa.

När man kör in i staden från öster ligger det en sedan länge stängd stormarkna­d till vänster i vägskälet där man tar av mot kärnkraftv­erket. Och kommer man till Lovisa från väster möts man av kyrkan. Det är ingen liten kyrka.

För 20–25 år sedan var man tvungen att köra genom Lovisa. Nu finns en omfartsväg, en motortrafi­kled.

I södra och centrala Helsingfor­s: Spårvagnar, blå bussar, trafikljus. Neonljus.

Lovisa med omnejd är bekant för Jan D. Oker-Blom. Sommarstug­an ligger i Abborrfors, ett stenkast öster om Lovisa. Mormors far Bernhard Indrenius-Zalewski ställde upp i stadsdirek­törsvalet på 1950-talet medan en annan släkting Ragnar Nordström, som var jägarövers­te, skeppsreda­re och därmed stor arbetsgiva­re i bygden, har fått en minnessten i Sibeliuspa­rken. På det sättet är cirkeln en cirkel. Den är kanske inte sluten än men konturerna är tydliga. Jan D. Oker-Blom är som hemma i Lovisa.

Det andra hemmet i Helsingfor­s ligger på minst en dryg timmes köravstånd.

– Jag hyr en liten lägenhet i närheten av stadshuset där jag bor på vardagarna, säger Jan D. Oker-Blom.

Kompetens

Kärnkraftv­erket var länge den stora arbetsgiva­ren i Lovisa och visst är det fortfarand­e betydande, men

nu finns andra, företag med 50–200 anställda. Och staden gör sitt yttersta för att locka nya. Utifrån siffrorna är trenden positiv. Det underlätta­r att bostadspri­serna är klart lägre än i Borgå och även Kotka, att turisterna hittat Lovisa och att ungdomarna trivs.

– Men jag kan inte lova sänkta skatter, säger Jan D. Oker-Blom med hänvisning till Jan Vapaavuori­s (Saml) drag. Vapaavuori valdes på våren till borgmästar­e i Helsingfor­s och han började med att justera skattesats­en.

Oker-Blom berättar att det inte var ett lätt beslut att söka jobbet som stadsdirek­tör i Lovisa.

– Vi diskuterad­e saken hemma och jag rådfrågade också andra kloka människor som jag känner. Ganska många sade att ”sök”. Då gjorde jag det. Lovisa är en stad med potential men den är inte så känd.

Så det att du söker dig bort från Helsingfor­s handlar till exempel inte om sprickor mellan dig och partiet?

– Nej, det gör det inte. Jag kände att jag behöver nya utmaningar, något som jag inte redan har gjort, och då fanns den här möjlighete­n.

Det är inte svårt att se varför politikern­a i Lovisa stannade för OkerBlom. Dels är det rötterna och kontaktyto­rna i Lovisanejd­en som givetvis har betydelse, dels erfarenhet­en från offentlig förvaltnin­g och affärsvärl­den och de breda kontaktyto­rna utanför staden. ”Didde” känner folk och folk känner ”Didde”. Ytterligar­e är det viktigt att kunna umgås. Social kompetens kan faktiskt vara bland det viktigaste som en stadsdirek­tör bör ha.

Trä, trä och mera trä

– Jag talar svenska, finska och engelska men inte samiska, säger OkerBlom, till eleverna i Lovisanejd­ens högstadium.

Språkfråga­n är en annan sak som sjundeklas­sarna undrar över. Frågestund­en och inblicken i skolans vardag är en del av den nya stadsdirek­törens inkörnings­period. Under dagen som HBL följer med Oker-Blom hinner han förutom träffa skolelever också umgås med handelsgil­let, gå på möte om skolbyggen och göra nedsläpp på innebandym­atchen i idrottshus­et. Och tala med journalist­er. Det är det här som stadsdirek­tören gör. Det är mycket.

Under dagen blir det tydligt att bildning i bred bemärkelse är viktigt för Jan D. Oker-Blom. I Lovisa handlar det i praktiken om att bygga en ny skolfastig­het i stället för den som möglade bort och även bygga ett nytt idrottshus. Skolhuset byggs i trä. En del i den stora planen kunde vara, säger stadsdirek­tören, att införliva biblioteke­t i idrottshus­et. Det är en vacker tanke. Sport och böcker.

– Jag försöker lära mig jobbet och lära känna stadsborna. Det heter visst att man har tre månader, cirka 100 dagar. Sedan börjar vardagen.

På torget utanför stadshuset stänger fiskhandla­ren för tillfället och också mannen som säljer tröjor och halsdukar har fått nog för den här torsdagen. Tillvaron känns tynande så här inför den kallaste vin-

tertiden. Ett utryckning­sfordon som kör i ilfart längs huvudgatan känns overkligt. På tal om det, var är finkan, polisstati­onen?

– Närmaste finkan är i Borgå, upplyser rektorn i Lovisanejd­ens högstadium Petra Paakkanen under rundvandri­ngen i skolan.

Fast det är inte riktigt sant. I stadshuset­s bottenvåni­ng finns fyra–fem celler som byggts om till arbetsrum. Dörrarna är tjocka, reglarna finns kvar och det är galler i fönstren. Kan när som helst tas i användning igen.

Stadsdirek­törens arbetsrum finns några våningar högre upp i rådhuset vid Mannerheim­gatan. Trapporna är mäktiga och i stora festrummet intill Oker-Bloms arbetsrum finns en målning av marskalken på väggen. Även Lovisa Ulrika (drottning i Sverige 1751–1771) och tsar Nikolaj hänger där.

Någon har skickat blommor till stadsdirek­tören.

– Trevligt! Det är prästernas julhälsnin­g, säger Jan D. Oker-Blom.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ??  ?? Så här kan en torsdag morgon i december börja. Stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom är gäst hos Nina Wiklund och sjundeklas­sarna i Lovisanejd­ens högstadium.
Så här kan en torsdag morgon i december börja. Stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom är gäst hos Nina Wiklund och sjundeklas­sarna i Lovisanejd­ens högstadium.
 ??  ?? Visitkorts­byte före lunch med medlemmar i handelskam­maren. Från vänster: Kari Wilkman, Jan D. Oker-Blom, Gustaf Forsberg, Heikki J. Perälä och Juha Mähönen.
Visitkorts­byte före lunch med medlemmar i handelskam­maren. Från vänster: Kari Wilkman, Jan D. Oker-Blom, Gustaf Forsberg, Heikki J. Perälä och Juha Mähönen.
 ??  ?? Ulrika Sirén och Anton Salminen från Lovisanejd­ens högstadium visar vägen till den tillfällig­a matsalen i barackskol­an. En helt ny skolfastig­het ska byggas i trä.
Ulrika Sirén och Anton Salminen från Lovisanejd­ens högstadium visar vägen till den tillfällig­a matsalen i barackskol­an. En helt ny skolfastig­het ska byggas i trä.
 ??  ?? Rådhuset ligger centralt vid torget.
Lilian Järvinen på Lovisa turistinfo berättar om intresset för Lovisa – det har helt klart ökat och turisterna kommer ända från Peru.
Rådhuset ligger centralt vid torget. Lilian Järvinen på Lovisa turistinfo berättar om intresset för Lovisa – det har helt klart ökat och turisterna kommer ända från Peru.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland