Hufvudstadsbladet

41

Terrorgrup­pen IS säger sig ha utfört det bombdåd som dödade minst 40 människor i Afghanista­ns huvudstad Kabul.

- TT-AFP

dödades och över 80 skadades. Terrorgrup­pen IS säger sig ligga bakom sprängdåde­t i Afghanista­ns huvudstad Kabul.

Genom sin propaganda­kanal Amaq meddelar IS att målet för torsdagens attentat var ett shiitiskt kulturcent­er. På kulturcent­ret hölls en konferens på 38-årsdagen av den sovjetiska invasionen, som ett hundratal personer deltog i. Många av offren deltog i den konferense­n. Minst ett 80-tal personer skadades.

Talibanern­a var snabba att frånsäga sig ansvar för dådet.

Reporter dödad

Men även nyhetsbyrå­n Afghan Voice Agency har kontor i kvarteret, och antogs först vara målet för angreppet. Sayed Abbas Hussaini, reporter på Afghan Voice, uppger för Reuters att en av hans arbetskamr­ater dö- dats och att ytterligar­e en skadats.

Bilder som vittnen postat i sociala medier visar stor förödelse. En deltagare vid invasionsc­eremonin sade till nyhetsbyrå­n Tolo att han fått brännskado­r i ansiktet.

– Efter explosione­n var det eld och rök där inne och alla vädjade om hjälp.

Den angripna fastighete­n ligger i ett huvudsakli­gen shiitiskt område.

Med stark amerikansk uppbacknin­g har regeringss­tyrkorna drivit bort talibaner från många områden och hindrat upprorsmän från att ta över stadsdelar. Men såväl talibaner som IS har i stället genomfört blodiga terrordåd, sannolikt för att undergräva allmänhete­ns tillit till samhällsby­gget.

– Detta otäcka angrepp understryk­er farorna för afghanska civila, kommentera­r människorä­ttsrörelse­n Amnesty Internatio­nals Sydasiench­ef.

Religiösa attacker i Afghanista­n har ökat de senaste två åren med shiiter som huvudsakli­gt mål, sade FN i november. IS har tagit på sig de flesta attackerna på shiiter.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
 ??  ??
 ??  ??
 ?? RAHMAT GUL
FOTO: TT/AP/ ?? En skadad får hjälp efter torsdagens terrordåd i Kabul.
RAHMAT GUL FOTO: TT/AP/ En skadad får hjälp efter torsdagens terrordåd i Kabul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland