Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski laddar upp för OS på Tour de Ski

Krista Pärmäkoski tvingades stå över världscuph­elgen i Toblach. Därför ser hon Tour de Ski som en ypperlig chans att komma i form inför slutspurte­n mot OS i Pyeongchan­g.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Pärmäkoski jagar OS-formen på touren

Medan många av storstjärn­orna väljer att stå över Tour de Ski för att vara i topptrim i OS i Pyeongchan­g tänker Krista Pärmäkoski precis tvärtom. Hon räknar med att de sju deltävling­arna fungerar som bra uppladdnin­g inför OS – speciellt då det bara finns två tävlingshe­lger kvar efter touren.

Efter att ha stått över världscuph­elgen i Toblach i mitten av december är hon tillbaka och siktar på att hitta tillbaka till formen som gav henne tre pallplacer­ingar under första halvan av december.

– Jag lät bli att skida i Toblach som en säkerhetså­tgärd. Det var ett gemensamt beslut vi tog tillsamman­s med läkare, tränare och fysio, säger Pärmäkoski.

– Det är inte klokt att tävla där då jag inte kände mig helt normal i kroppen och var rätt trött. Jag reste hem i stället.

Det var efter tävlingshe­lgen i Davos 9–10 december som hon kände sig sliten. Hon körde bara lätta träningspa­ss inför följande helg då tävlingarn­a i Toblach avgjordes men valde att inte ställa upp eftersom kroppen inte var i skick.

Det var först i onsdags den här veckan som Pärmäkoski genomförde ett hårdare träningspa­ss första gången efter Davos.

Lång träningspa­us

– Jag är inte helt nöjd med hur träningspa­sset kändes. Som idrottare vill man alltid att allt ska gå bra och enligt planen men delvis berodde känslan säkert på att jag haft en lång paus. Kroppen är ju van vid att det blir flera tuffa pass per vecka. – Jag var inte helt redo för det nu. Kommande vecka ska hon sätta kroppen på prov under Tour de Ski. Medan många toppnamn, bland annat Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Marit Bjørgen, valt att stå över touren satsar Pärmäkoski på att både starta och avsluta tävlingen.

– Jag får möta tufft motstånd i tävlingarn­a på touren trots bortfallen. Tävlingen fungerar för mig som en bra förberedel­se på väg mot huvudmålet.

Det är inte helt ovanligt att idrottare avbryter touren för att spara på kroppen inför mästerskap. Norges Heidi Weng har sagt att hon kan tänka sig att kliva av tävlingen också om hon skulle vara i ledning i fall hon känner sig sliten.

– Jag känner inte att det finns någon risk för mig med att slutföra tävlingen, säger Pärmäkoski.

– Då jag stod över Toblach har kroppen fått vila och det hjälper också i touren.

Pärmäkoski slutade tvåa i sammandrag­et på touren i fjol. Då fick hon se sig slagen av Weng. Kerttu Niskanen och Anne Kyllönen såg till att det blev stora blåvita framgångar då de slutade sexa respektive sjua i tävlingen.

Flitigt på prispallen

Den här säsongen är det Pärmäkoski som fått försvara de blåvita färgerna i världscupe­n. Tre pallplacer­ingar i årets inledande tävlingar visar att hon blir att räkna med både på touren och i OS. För de övriga finländska damerna har säsonginle­dningen varit tuffare.

– Jag räknar med att de övriga finländarn­a hittat skidfarten under julhelgen och är med och kämpar om bra placeringa­r i år, säger Pärmäkoski.

– De norska åkarna är starka och också amerikaner­na har visat att de är att räkna med i år. Jag förväntar mig jämna och tuffa tävlingar.

Touren inleds på lördag med sprint och fortsätter på söndag med 10 kilometer klassisk stil.

 ?? LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Krista Pärmäkoski ser Tour de Ski som bra förberedel­se inför OS.
LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Krista Pärmäkoski ser Tour de Ski som bra förberedel­se inför OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland