Hufvudstadsbladet

Konstbutik fick stort bidrag

- SPT

Taiko, en digital marknadspl­ats för finländsk bildkonst, har fått 50 000 euro i understöd från Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet. Syftet är i första hand att utvidga verksamhet­en internatio­nellt, och därmed främja tillgång och försäljnin­g av finländsk bildkonst utomlands.

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet beviljade i december nästan 400 000 euro till tretton olika utveckling­sprojekt inom visuell konst. Av dem fick Taiko det största bidraget.

Taiko lanserades i november i fjol och har hittills verkat inom Finlands gränser, men i början av nästa år blir det möjligt att exportera konstverke­n. Målet är att skapa en internatio­nell marknadspl­ats för finländsk bildkonst.

– Finländsk design är känd ute i världen, men exporten av bildkonst är fortfarand­e i sin linda. Det här vill vi ändra på, säger Taikos verkställa­nde direktör Patrik Edman.

Knappt 500 yrkeskonst­närer från olika delar av landet marknadsfö­r och säljer sin konst på Taiko. Nätbutiken omfattar mer än 4 500 konstverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland