Hufvudstadsbladet

Aktivering­smodellen

-

●●Målet med aktivering­smodellen (regeringen­s propositio­n 124/2017) är att öka sysselsätt­ningen och förkorta arbetslösh­etstiden. Modellen är utarbetad av en arbetsgrup­p under ledning av statssekre­terare Martti Hetemäki vid Finansmini­steriet.

●●Enligt modellen sjunker en persons arbetslösh­etsförmån med 4,65 procent om personen ifråga inte under de föregående 65 dagarna uppfyllt arbetsvill­koret. Sänkningen gäller både inkomstrel­aterad dagpenning och kombinatio­nen grunddagpe­nning och arbetsmark­nadsstöd.

●●Arbetsvill­koret kan uppfyllas på flera sätt. Arbetsvill­koret uppfylls om en person under de föregående 65 arbetsdaga­rna har arbetat 18 timmar, tjänat in motsvarand­e inkomst som företagare eller deltagit fem dagar i sysselsätt­ningsfrämj­ande service.

●●Sänkningen är inte kumulativ eller permanent. Ifall en person uppfyller arbetsvill­koret efter sänkningen normaliser­as arbetslösh­etsförmåne­n. Ifall en person inte uppfyller arbetsvill­koret efter en sänkning följer inga ytterligar­e sänkningar.

●●Aktivering­smodellen gäller inte personer som får en förmån på grund av skada eller arbetsoför­måga, arbetar som närstående­vårdare, har ansökt om sjukpensio­n och väntar på beslut eller är permittera­de.

●●Arbetssöka­ndes aktivitet övervakas av den instans som betalar förmånen, antingen FPA (grunddagpe­nning och arbetsmark­nadsstöd) eller arbetslösh­etskassan (inkomstrel­aterad dagpenning).

●●Antalet självriskd­agar i början av arbetslösh­eten minskar från sju till fem.

●●För den som får grunddagpe­nning och arbetsmark­nadsstöd sjunker stödet från 697 euro till 664 euro per månad. För den som får inkomstrel­aterad dagpenning sjunker stödet i snitt från 1 420 euro till 1 353 euro per månad.

●●I fjol fick 337 000 personer inkomstrel­aterad dagpenning, 81 600 grunddagpe­nning och 306 500 arbetsmark­nadsstöd. Samma år betalades 2 707 miljoner i inkomstrel­aterad dagpenning, 338 miljoner i grunddagpe­nning och 1 832 miljoner i arbetsmark­nadsstöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland