Hufvudstadsbladet

Kammusslan­s sak är vår

- PETER BUCHERT

Ett antal udda och för oss okända organismer någonstans under världens mest avlägsna havsisar står inför ett potentiell­t hot. Varför ska vi bry oss om det, om vi inte råkar vara marinbiolo­ger?

Struntar vi i unika ekosystems egenvärde ska vi åtminstone se den stora bilden. För det första är kammusslan­s bekymmer i Antarktis bara en bit i ett globalt pussel. Det som sker i Antarktis sker också i tropikerna, i Östersjön och i Arktis. Organismer­na är olika, men mönstren desamma. Vi förlorar biologisk mångfald.

För det andra gör människans miljöpåver­kan, inklusive klimatförä­ndringen, haven varmare och surare, mångfalden fattigare och fiskbestån­den mer sårbara. Kammusslan­s bekymmer är våra bekymmer. Biologisk mångfald har ett ekonomiskt värde även om vi negligerar det ekologiska.

Och för det tredje sker miljöförän­dringarna i en takt som av allt att döma är oöverträff­ad i planetens historia. Vi glömmer lätt att vi är beroende av en levande planet.

Det är förståelig­t: aldrig har människorn­a varit lika många som i dag, och aldrig har det globala välståndet varit lika stort. Fortsätter vi i det läget att såga den gren vi sitter på kan fallet bli högre än vi vill tro, och smällen hårdare.

 ?? PETER MARRIOTT
FOTO: ?? Den tunnskalig­a kammusslan lever ett gott liv under isen.
PETER MARRIOTT FOTO: Den tunnskalig­a kammusslan lever ett gott liv under isen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland