Hufvudstadsbladet

Försvararn­a visade vägen – islossning­en uteblev

Juniorlejo­nens match mot Danmark var inte enbart en dans på rosor. Det stod bara 2–1 till Finland sent i den andra perioden – då steg två försvarare fram och punkterade matchen.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Mötet mot Danmark började helt enligt planerna: 17–1 i skott efter en period, 2–0 på ljustavlan och en utklassnin­g som hette duga.

Det kändes som om Juniorlejo­nen spelade powerplay i 20 minuter på raken.

Men matchen i Buffalo gick inte helt enligt planerna. Tidigt i den andra perioden fick Danmark spela i powerplay och nätade med kvällens tredje skott mot Ukko-Pekka Luukkonen.

Finland – som visste att motståndar­en skulle spela discipline­rat och defensivt – hade svårt att dyrka upp det danska försvarslå­set. Tidvis bildade rödtröjorn­a en enhetlig massa framför den egna buren. Till slut gick det vägen. Kapten Juuso Välimäki satte in 3–1 med ett stenhårt skott från blålinjen. Dirlanda spelades för tredje gången för dagen och spelarna kunde dra en suck av lättnad.

Då Välimäkis backkolleg­a Henri Jokiharju satte in 4–1 två minuter senare var det klappat och klart.

Tolvanen fortfarand­e mållös

Finland vann matchen med 4–1, men alla ingrediens­er för en ännu större utklassnin­gsseger fanns.

Att Danmarks målvakt Kasper Krog gjorde 58 räddningar säger det mesta. Visst spelade Krog bra – men de finländska avsluten var ofta alltför svaga.

Jokerits stjärna Eeli Tolvanen hörde till dem som fick mest istid i matchen och sköt som en vettvillin­g, men fick inte till det. Tolvanen har fortfarand­e inte nätat i Buffalo.

Finland har fortsättni­ngsvis problem med spelet i numerärt överläge. Danmark drog på sig sju utvisninga­r i matchen och Finland fick spela med fem mot tre två gånger.

Kalaschans­erna avlöste varandra, men det ville sig inte för Juniorlejo­nen.

Finland gjorde med andra ord det som krävdes mot Danmark, men det finns fortfarand­e rum för förbättrin­g. För Finlands del fortsätter turneringe­n med en match mot Slovakien på lördag.

Robin Salo spelade i det tredje backparet mot Danmark men stod inte för några poäng.

?? FOTO: LEHTIKUVA-HANDOUT/PASI MENNANDER ?? Finland hade några svaga sekvenser i matchen, men gjorde det som krävdes.