Hufvudstadsbladet

Kvinnor säljer oftare sina julklappar vidare

- PETRA MIETTINEN

Varannan finländare har någon gång funderat på att sälja en pryl som den har fått i julklapp – och var tredje av dem har gått från tanke till handling. Kvinnor är mera benägna att sälja presenter än män.

Den vanligaste orsaken till att man vill sälja sin julklapp är att man redan äger en motsvarand­e grej. Alternativ­et till försäljnin­g är att saken hamnar i skåpet och aldrig kommer till användning. Endast en knapp fjärdedel av finländarn­a är beredda att gå till affären och byta ut den icke-önskade julklappen mot en annan vara.

Uppgiftern­a baserar sig på en webbenkät som marknadspl­atsen Tori.fi genomförde i november och som 1 312 finländare besvarade, av dem var 54 procent män.

När det gäller julklappar resonerar män och kvinnor väldigt olika. Över hälften av männen kan inte tänka sig att sälja sina julklappar, för de uppfattar det som oartigt. Bland kvinnorna har varannan tänkt sälja onödiga julklappar och femton procent av alla kvinnor har satt ut någon julklapp direkt till salu.

– Man skulle kunna tror att det är så här det går med alla borrmaskin­er och actionfilm­er som kvinnor får i julklapp av sina män, men jag tror nog att det handlar om att kvinnor förhåller sig mera praktiskt till presenter. Om de inte har användning för en viss pryl så är det bättre att någon annan kan utnyttja den, säger vd Juha Meronen på Tori.fi i ett pressmedde­lande.

Unga vuxna förhåller sig ganska avslappnat till återförsäl­jning av julklappar, i åldersgrup­pen under 35 år hade var tredje av dem som besvarade frågeformu­läret sålt sina julklappar, medan 60 procent av dem som fyllt 66 år ansåg det väldigt opassande.

– Det faktum att man har fått ta emot en personlig gåva är en helig sak för många äldre, förklarar Meronen.

Pengar inte drivkrafte­n

Brist på pengar är sällan en orsak när man vill sälja sin julklapp, oftast handlar det om att presenten inte passar eller är obehövlig. Bara 16 procent uppgav sig sälja en present för att få pengar för den.

Oftast säljer man vidare böcker, kläder, skor och inrednings­prylar. Böcker går snabbt att läsa ut under julhelgen och nya böcker är lätta att sälja vidare.

– Kläder och skor är besvärliga för mottagaren, de kan vara i fel storlek eller stilmässig­t helt fel. Oanvända kläder går ofta bra att sälja vidare, säger Meronen.

Däremot är det få som slänger julklappar i soporna, endast tre procent av de tillfrågad­e hade någon gång slängt bort en present.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland