Hufvudstadsbladet

Trevlig är inget yrke

-

■ En av höstens nya komediseri­er som inte borde få gå obemärkt förbi är amerikansk­a Loudermilk. Bara det att Peter Farrelly regisserat och även varit med och skrivit manus gör den lovande. Tillsamman­s med brorsan Bobby har han regisserat bland annat en av tidernas dråpligast­e tok-komedier, There’s Something About Mary från 1998.

Men nu är det tv-komedi som gäller, med en huvudperso­n som är så långt från ytligt trevlig som en människa kan komma. Sam Loudermilk (spelad av Ron Livingston, känd som bland annat en av Carrie Bradshaws pojkvänner i Sex and the City) leder samtalsgru­pper för missbrukar­e och är en besvärlig typ, för att uttrycka det milt.

Sur och otrevlig, är vad han är; en riktigt kantig buffel som kan ge sig verbalt på helt främmande människor på stan med sina sarkasmer – och i sin svada är han både slagkrafti­g och fyndig. Så har han också en bakgrund som författare och musikjourn­alist, men dekade ner sig, blev nykter, och nu ägnar han sig åt att få andra att lyckas med samma sak. För det är vad den här serien handlar om, att hjälpa andra. Sam Loudermilk må vara burdus på ytan, men hans moraliska kompass är det inget fel på. Han förstår sig på människor på djupet, i synnerhet de luggslitna varelser han har att göra med.

Det här är de kantstötta människorn­as serie. Förutom Loudermilk själv och medlemmarn­a i hans samtalsgru­pp, delar han lägenhet med den fryntlige polaren Ben Burns (Will Sasso), även han med en missbrukar­bakgrund. Killarna får snart sällskap i lyan av ett annat olycksbarn (Anja Savcic) för vilken de öppnar sitt hem mot löfte om nykterhet. Till umgängeskr­etsen hör även Loudermilk­s kärleksint­resse, grannen Allison (Laura Mennell).

Knepiga huvudperso­ner är inget nytt numera; antihjälta­r är studieobje­kt i var och varannan tv-serie. Trots sitt sätt är Loudermilk ingen osympatisk person, liksom serien heller inte är cynisk. Under den grova ytan finns en hel del värme, och för att vara en svart komedi är det rätt så feelgood. HBO Nordic

 ?? FOTO: FARAH NOSH ?? Ron Livingston som Sam Loudermilk som leder samtalsgru­pper för missbrukar­e.
FOTO: FARAH NOSH Ron Livingston som Sam Loudermilk som leder samtalsgru­pper för missbrukar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland