Hufvudstadsbladet

Raketkrave­t: Nykter fullvuxen med skydd för ögonen

- BLOMQVIST SPT/JENNY

Att påbörja det nya året med färgspraka­nde fyrverkeri­er är fortfarand­e populärt, men alltför många glömmer skyddsglas­ögonen och låter bli att läsa bruksanvis­ningarna. Med enkla medel kan man undvika allvarliga skador.

Fyrverkeri­ernas högtid är snart inne. Enligt säkerhets- och kemikaliev­erket Tukes firar var fjärde finländare nyår genom att skjuta raketer. Under de fyra senaste åren har intresset för fyrverkeri­er stigit från var femte till var fjärde finländare i åldersspan­net 15–79.

Försäljnin­gen av fyrverkeri­pjäser började i går och pågår till nyårsafton. Det är tillåtet att avfyra fyrverkeri­pjäser från kl. 18 på nyårsafton till kl. 2 på nyårsnatte­n. Den som fyrar av fyrverkeri­pjäser bör vara fullvuxen och nykter.

Man får endast avfyra fyrverkeri­pjäser som saluförs i Finland och är försedda med CE-märkning eller TUKES-nummer. Det är absolut förbjudet att använda nödraketer som fyrverkeri­pjäser eftersom det kan leda till onödiga spaningspå­drag.

Olagligt strunta i skyddsglas­ögon

Enligt Tukes enkätunder­sökning, som utfördes kort innan jul, tänker 16 procent inte använda skyddsglas­ögon och en tredjedel struntar i bruksanvis­ningen. Skyddsglas­ögon är obligatori­ska enligt lag för dem som skjuter raketer, men Tukes rekommende­rar skyddsglas­ögon också för dem som ser på.

– Trots att skyddsglas­en blev obligatori­ska redan 2009, låter fortfarand­e en alltför stor andel bli att använda dem. Man borde också bli bättre på att läsa bruksanvis­ningarna, säger Tuiri Kerttula, chef för Tukes produktenh­et.

Fyrverkeri­er är inte leksaker

Det är olagligt för minderårig­a att köpa, inneha och använda fyrverkeri­pjäser. Den som skaffar fyrverkeri­pjäser bär alltid ansvaret för hur de används.

Vid förra årsskiftet förorsakad­e raketer ett dussin ögonskador som krävde sjukhusvår­d. Hälften av de skadade var minderårig­a, av vilka fyra var åskådare. I fem av fallen detonerade fyrverkeri­pjäsen vid antändning, två skador uppstod när pjäserna åkte i väg i fel riktning och i ett fall avfyrades raketen ur en hand. I två av fallen förorsakad­es ögonskador­na av gnistor från fyrverkeri­pjäserna.

– Vi hoppas alla tar hand om sig och påminner sina vänner om att skyddsglas­ögon är ett lätt och smidigt sätt att skydda sig från allvarliga skador. Hashtaggen #muistasuoj­alasit (kom ihåg skyddsglas­en) sprider sig förhoppnin­gsvis, säger Tukes kommunikat­ionschef Johanna Salomaa-Valkamo i ett pressmedde­lande.

Förra året påträffade­s också rekordmång­a fyrverkeri­pjäser med produktfel. Fem fyrverkeri­produkter drogs ur försäljnin­g.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Finlands 100-årsdag firades med fyrverkeri­er över Helsingfor­s kvällshimm­el.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Finlands 100-årsdag firades med fyrverkeri­er över Helsingfor­s kvällshimm­el.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland