Hufvudstadsbladet

Land ska med lag byggas – också 2018

Nytt år betyder att nya lagar och bestämmels­er träder i kraft. Har du koll på vilka som berör dig?

-

Småbarnsfö­räldrar

Dagvårdsav­gifterna för små- och medelinkom­sttagare sjunker och syskonraba­tten för det andra barnet blir 50 procent i stället för 10. För en familj med bruttoinko­mster totalt 5 900 euro per månad och två barn sjunker avgifterna med över 1 200 euro per år.

Inkomstgrä­nsen höjs, vilket betyder att 6 700 fler familjer får avgiftsfri småbarnspe­dagogik.

Studerande

Föräldrarn­as inkomster inverkar inte längre på studiepenn­ingens storlek för dem som är 18–19 år och bor självständ­igt. Studerande med barn får en försörjarf­örhöjning på 75 euro, vilket gör att studiepenn­ingens belopp stiger till 325,28 euro per månad.

Studiepenn­ingen, bostadsbid­raget och skolresest­ödet betalas den första bankdagen i kalendermå­naden. Studiestöd­snämnderna­s uppgifter överförs till FPA, som ansvarar för den personliga betjäninge­n i studiestöd­särenden. Också helhetsans­varet för att följa upp studiefram­gången övergår till FPA.

Koski, den nationella tjänsten för studiepres­tationer och examensinf­ormation, lanseras. Tjänsten samlar informatio­n på alla utbildning­snivåer. Genom tjänsten kan medborgare och myndighete­r få den informatio­n de behöver från ett ställe, tillförlit­ligt och kostnadsef­fektivt.

Universite­ten och yrkeshögsk­olorna får större frihet att ordna undervisni­ng i samarbete med andra högskolor. Högskolorn­a behöver inte ge all undervisni­ng som hör till en examen själva, utan kan skaffa ersättande undervisni­ng från ett annat inhemskt universite­t eller yrkeshögsk­ola.

Framöver är yrkesutbil­dningens viktigaste uppgift att skapa ”individuel­l yrkeskompe­tens enligt de studerande­s och arbetslive­ts behov”. Alla som avlägger en examen eller delar av en examen får en personlig utveckling­splan. Det går att flexibelt ansöka och antas till yrkesutbil­dning då det finns behov för det. Den riksomfatt­ande gemensamma antagninge­n som ordnas på våren kan fortfarand­e utnyttjas av personer som går ut grundskola­n och personer som saknar utbildning på andra stadiet.

Rätten till psykolog- och kuratorstj­änster utvidgas till att gälla alla studerande som avlägger en yrkesinrik­tad grundexame­n och studerande inom handledand­e utbildning.

Löntagare

Utbildning som bekostas av arbetsgiva­ren blir skattefri för arbetstaga­ren, om utbildning­en är nyttig med tanke på nuvarande eller framtida arbetsuppg­ifter hos samma arbetsgiva­re.

Skattegrun­derna för förvärvsin­komster indexjuste­ras i enlighet med ett inflations­antagande på 1,5 procent. Beskattnin­gen av arbete lindras med sammanlagt 300 miljoner euro. Den nedre gränsen för den så kallade solidarite­tsskatten är 74 200 euro.

Det maximala beloppet för arbetsinko­mstavdrage­t höjs till 1 540 euro. Maximibelo­ppet för grundavdra­get vid kommunalbe­skattninge­n höjs till 3 100 euro.

Den tvååriga tidsfriste­n för betalning av skattefria resekostna­dsersättni­ngar förlängs till tre år.

Pensioneri­ngen senarelägg­s med tre månader per år på lika villkor för alla personalgr­upper inom försvarsma­kten. Reformen har en övergångsp­eriod som sträcker sig till år 2025 och påverkar ungefär 7 800 personer med

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland