Hufvudstadsbladet

Ingen politisk dans på rosor

Finland lämnar vid årsskiftet bakom sig ett händelseri­kt politiskt år. Det har inte saknats dramatik och förändring­arna har varit stora på partifälte­t.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Det har stormat i och kring regeringen, men den sitter kvar. Sitsen för statsminis­ter Juha Sipilä (C) har flera gånger under året varit både obekväm och ostadig.

Det har bland annat berott på svårighete­rna med de stora reformerna som fortfarand­e inte är helt lösta. Händelsern­a kring Sannfinlän­darnas sorti och den parlamenta­riska försvagnin­gen av regeringsb­asen i och med att Blå framtid nu är tredje part har även inverkat. Men också Sipiläs eget förhålland­e till och hantering av medierna har haft sin andel i dramatiken.

En av årets förlorare är statsminis­terpartiet Centern som i våras gjorde sitt sämsta kommunalva­l någonsin. Enligt Kantar TNS decembermä­tning för Helsingin Sanomat har C förlorat hela sex procentenh­eter i väljarstöd under året. Skillnader­na är överraskan­de stora i årets två sista opinionsmä­tningar. Taloustutk­imus mätning för Yle, som publicerad­es på fredagen, ger partiet ett så bra resultat just nu att nedgången skulle stanna vid 2,5 procentenh­eter i år.

Det andra stora regeringsp­artiet Samlingspa­rtiet har under samma tid ökat sitt väljarstöd med 2,4–3,8 procentenh­eter. Det står klart att deras anhängare är betydligt nöjdare med regeringen­s politik än Centerns.

Det hörs kritik mot regeringen­s två stora evighetsre­former, vårdoch landskapsr­eformen och det har tärt på relationer­na mellan C och Saml. Det börjar på gräsrotsni­vå gå upp för folk vad vårdreform­en konkret kan komma att innebära och på Centerhåll är man inte alls övertygade om dess förträffli­ghet.

De tre regeringsp­artiernas sammanlagd­a väljarstöd har sjunkit med 7–10 procentenh­eter och ligger nu under 40 procent. Den största orsaken är att Sannfinlän­darna sprack efter partiets kongress i juni.

Händelsern­a dagarna före, under och genast efter kongressen är ännu inte helt klarlagda, men det är givet att de försvagade såväl statsminis­ter Sipilä som hela regeringen och folkets tilltro till dem. Och för Blå framtid är framtiden oviss.

På opposition­ssidan har SDP haft ännu ett svårt år. Det hjälpte inte ett dugg att ge Antti Rinne förnyat förtroende vid partikongr­essen som undantagsv­is hölls redan i februari. På årsbasis kan partiet bokfö- ra en nedgång på 2–3 procentenh­eter, trots regeringen­s svårighete­r.

De gröna var ända fram till augusti årets raket och landets näst största parti i några mätningar. Bytet av Ville Niinistö till Touko Aalto på ledarposte­n har sänkt partiets profil, synlighet och väljarstöd.

Sannfinlän­darna har under Jussi Halla-ahos första sex månader vid rodret gett en ensidig bild av att vara ett EU-skeptiskt och invandrarf­ientligt parti utan allmänpoli­tisk profil. Det tycks tilltala 8–9 procent av väljarkåre­n.

Ekonomin har varit gynnsam. Tillväxtpr­ognoserna har under årets lopp ständigt skruvats upp och siffran för i år kommer sannolikt att landa på drygt tre procent. Sipilä och de övriga påpekar gärna att regeringen­s åtgärder nu har börjat ge effekt. Men vi vet först senare om det som regeringen har gjort, som exempelvis konkurrens­kraftsavta­let, har varit till någon ekonomisk nytta.

Regeringen borde i stället vara orolig då statsskuld­en ökar trots de goda tiderna. Effektiva recept mot hållbarhet­sunderskot­tet i vår ekonomi på lång sikt behövs fortfarand­e. Det är inte många fler än ministrarn­a i regeringen som till exempel tror att vårdreform­en ska spara tre miljarder euro i årliga vårdkostna­der på sikt.

Hösten väntades bli eldfängd på arbetsmark­naden, men utöver några kortare strejker har allting hittills förlöpt lugnt. De svåraste armbrytnin­garna är i alla fall ännu framför då de anställda inom den offentliga sektorn i januari ska förhandla. Personalen vill ha kompensati­on för att deras semesterer­sättningar skars ner avsevärt i samband med konkurrens­kraftsavta­let.

Regeringen har många besvikna i de här grupperna och den nya modellen för att aktivera arbetslösa har upprört många fler än dem själva.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland