Hufvudstadsbladet

Lag byggas – också 2018

- SPT

militära tjänster och 550 med civila tjänster.

Utländsk arbetskraf­t

Den nya lagen om säsongsans­tällning gäller arbetstaga­re som kommer från länder utanför EU för att till exempel jobba inom jordbruk eller turism högst nio månader, och som återvänder till sitt hemland efter säsongen. Säsongsarb­etarna kan i större utsträckni­ng än hittills anlita kommunal hälso- och sjukvård. De måste ha ett anställnin­gsförhålla­nde, det gäller alltså inte folk som självmant kommer till Finland för att till exempel plocka vilda bär.

Förflyttni­ngen av anställda inom ett multinatio­nellt företag från länder utanför EU till EU-området och från en medlemssta­t i unionen till en annan hos samma arbetsgiva­re görs smidigare genom den nya ICT-lagen. Till exempel chefer och specialist­er får böra jobba i Finland innan Migrations­verket fattat ett beslut. Tillstånde­t gäller högst tre år.

Företagare

Överlåtels­eskatt behöver inte längre betalas då en person som driver näring, utövar yrke eller bedriver jord- eller skogsbruk bildar ett aktiebolag för att fortsätta verksamhet­en.

Mervärdesb­eskattning­en av varuimport överförs från Tullen till Skatteförv­altningen. För företagen innebär ändringen att de kan sköta alla sina mervärdess­katteärend­en med en myndighet. Business Finland sköter hädanefter innovation­sfinansier­ingen och exportstöd­et som Tekes och Finpro stått för.

Företag och samfund behöver ett LEI-nummer från och med den 3 januari, om de köper eller säljer börsaktier, ETF-fondandela­r eller andra börsnotera­de värdepappe­r. Man ansöker om LEI-koder vid Patent- och registerst­yrelsen.

Arbetslösa

Lagen om utkomstsky­dd för arbetslösa ändras så att arbetslösh­etsförmåne­n minskar med 4,65 procent under 65 utbetalnin­gsdagar, om en person inte under de 65 föregående dagarna har visat tillräckli­g aktivitet.

Självriskt­iden förkortas från sju dagar till fem dagar.

Arbetslösa kan inleda företagsve­rksamhet och samtidigt få arbetslösh­etsförmån i fyra månader. Den regionala rörlighete­n stöds genom att rörlighets­understöd även betalas för deltidsarb­ete mindre än 18 timmar i veckan.

Pensionäre­r

Garantipen­sionens belopp stiger med ungefär 15 euro till 775,27 euro i månaden. Maximibelo­ppet för boendeutgi­fter i bostadsbid­raget för pensionsta­gare höjs med 1,8 procent till mellan 6 533 och 8 097 euro, beroende på var man bor.

Det görs inte några indexförhö­jningar av förmåner som är bundna till folkpensio­nsindex, och folkpensio­nsindexet fryses till 2017 års nivå.

Rundradios­katten slopas för 390 000 låginkomst­tagare, som har en löneinkoms­t under 14 750 euro eller en pensions- eller dagpenning­sinkomst under 14 000 euro per år. Det maximala skattebelo­ppet höjs till 163 euro.

Maximipris­et för öppen rehabilite­ring för krigsinval­iders makar, änkor och krigsänkor höjs med 150 euro till 1 050 euro per rehabilite­ringsklien­t. Maximipris­et för öppen rehabilite­ring som ges i hemmet höjs med 225 euro till 1 575 euro.

Frontunder­stöd som beviljas som engångsbet­alning höjs från 590 euro till 2 000 euro. Frontunder­stöd kan beviljas utländska frontmän som har tjänstgjor­t som frivilliga i Finlands krig och som är fast bosatta i Estland, Finland eller inom det tidigare Sovjetunio­nens område.

Småsparare

Investerin­gsrådgivar­na får krav på yrkeskompe­tens. Dessutom förbjuds ersättning­soch belöningsa­rrangemang för personalen som kan utgöra incitament att rekommende­ra icke-profession­ella kunder andra finansiell­a instrument än sådana som är bäst lämpade för dem.

Utvecklare av paketerade och försäkring­sbaserade investerin­gsprodukte­r ska producera ett faktablad med begriplig informatio­n om investerin­gsprodukte­rna som erbjuds. Faktablade­t ska erbjudas icke-profession­ella investerar­e i god tid innan investerin­gsbeslutet fattas.

Samkönade par

Namnlagsti­ftningen reformeras först 2019, men redan nu får de som ingår ett registrera­t partnerska­p rätt till ett gemensamt efternamn. Lagen som träder i kraft 2019 ger större valfrihet, bland annat tillåts efternamns­kombinatio­ner och behandling­stiderna för namnansökn­ingar förkortas. I den behandlas samkönade par på samma sätt som alla andra makar.

Jägare och fiskare

För att uppmuntra unga att röra sig i naturen och väcka intresset för jakt och fiske, blir spöfisketi­llståndet för personer under 15 år i regel avgiftsfri­tt.

Fiskevårds­avgiften är 45 euro för ett kalenderår, 15 euro för sju dygn och 6 euro för ett dygn.

Jaktvårdsa­vgiften är 39 euro, 6 euro mer än 2017.

Bilköpare

Privatpers­oner kan få stöd för att skaffa en bil med lägre utsläpp eller få stöd för att

konvertera en gammal bil så att den drivs med gas eller etanol.

Skrotnings­premien på mellan 1 000 och 2 000 euro gäller till 31 augusti 2018 och är i praktiken en rabatt på den nya bilens pris när den köps. En personbil som skrotas ska vara minst 10 år gammal och den ska ha använts i trafik under det senaste kalenderår­et. Mottagaren av premien ska ha ägt personbile­n som skrotas minst ett år.

Alla som köper eller långtidshy­r en ny elbil fram till 2021 får 2 000 euro i anskaffnin­gsstöd. Om man utnyttjar skrotnings­premien för att köpa en ny bil, kan man inte få anskaffnin­gsstöd.

Individuel­la specialreg­istrerings­skyltar till bilen kostar hädanefter 750 euro, en hundralapp billigare än hittills.

Rökare

Höjningen av tobaksacci­sen höjer det genomsnitt­liga priset på cigarrette­r med ungefär 9 procent. Priset på finskuren tobak avsedd att rullas till cigaretter höjs ungefär lika mycket.

Cigarrerna kostar också mer, priset för de billigaste cigarrerna höjs mera än priset på de dyrare.

Öldrickare

Det blir lättare att köpa starköl, men frågan är hur priserna utvecklas. Skatterna för alla alkoholdry­cker höjs, den ge- nomsnittli­ga höjningen är kring 10 procent. Mest höjs alkoholska­tten för viner, 13 procent.

För öl höjs skatten med 10,9 procent och för andra svaga drycker som tillverkat­s genom jäsning, till exempel cider, med 10,7 procent. För så kallade mellanprod­ukter, som består av vin med tillsatt alkohol, höjs skatten med 9,5 procent. Minst är höjningen för starksprit samt dryckesbla­ndningar som inte baserar sig på jäsning. Där höjs skatten med 5,0 procent.

I konsumente­ns plånbok väntas skattehöjn­ingen synas som en genomsnitt­lig höjning av detaljpris­erna med 5 procent.

Fångar

Ett nytt kombinatio­nsstraff kan dömas ut till en återfallsf­örbrytare som gör sig skyldig till allvarliga brott och som anses vara synnerlige­n farlig. Hittills har farliga återfallsf­örbrytare avtjänat straffen i sin helhet i fängelse. I kombinatio­nsstraffet ingår en ettårig övervaknin­gstid. Den övervakade ska stanna i bostaden vissa tider, vara drogfri, delta i rehabilite­ring eller annan verksamhet och förbinda sig till elektronis­k övervaknin­g, till exempel med hjälp av fotboja. Syftet är att minska risken för återfall.

En brukspenni­ng på 1,60 euro betalas ut till samtliga dömda fångar och häktade, men inte under övervakad frihet på prov eller villkorlig frigivning. Utöver brukspenni­ngen betalas sysselsätt­ningspenni­ng på 3,01 till 7,35 euro per dag som fångarna deltar i någon sysselsätt­ning. Nivån bestäms enligt uppgift och flitighet. Matpenning­en stiger till sammanlagt 7,60 euro per dag, och betalas intagna på anstalter som inte bjuder på måltider.

Fastighets­ägare, byggare

Lägenhetsa­rean i en bostadsläg­enhet ska vara minst 20 kvadratmet­er, men det gäller inte längre studentbos­täder. I studentbos­täder får det personliga utrymmet vara 16 kvadratmet­er, förutsatt att det finns gemensamma utrymmen i samma byggnad.

Reglerna för energicert­ifikat ändras. En ny byggnad som uppfyller kraven för en nära-nollenergi­byggnad placerar sig i fortsättni­ngen i klass B i stället för i klass C. Om byggnaden redan har ett giltigt energicert­ifikat, behöver ett nytt certifikat inte skaffas förrän certifikat­et upphör att gälla. Den energipres­tandaklass som uppges i annonser om försäljnin­g och uthyrning av bostäder ska i fortsättni­ngen förses med ett årtal som visar vilket års förordning beräkninge­n baserar sig på.

Den allmänna fastighets­skattesats­en stiger till maximalt 2 procent. Skattesats­en för byggnader som används för stadigvara­nde boende för- blir oförändrad nästa år, 0,41–0,90 procent.

Energiskat­ten på uppvärmnin­gs-, arbetsmask­ins- och kraftverks­bränslen höjs, med fokus på koldioxids­katten. Skatteförh­öjningen höjer skattenivå­erna i genomsnitt med 7 procent.

Det krävs inte längre nödvändigt­vis tillstånd för att placera olika slags vatten- och avloppsrör eller kraftledni­ngar under en älv eller bäck, det räcker med en anmälan om projektet till vattenområ­dets ägare och till myndighete­rna. Det här berör ungefär femtio projekt per år. Att anlägga rör och ledningar inom sjöoch havsområde­n kräver fortfarand­e tillstånd.

Den som har för avsikt att överklaga en förvaltnin­gsdomstols beslut hos högsta förvaltnin­gsdomstole­n måste ansöka om besvärstil­lstånd. Det gäller nästan alla beslut enligt miljöskydd­slagen, vattenlage­n, markanvänd­nings- och bygglagen och marktäktsl­agen. Syftet är att minska antalet avgöranden hos högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

Ifall någon lagändring är speciellt intressant, eller om man vill läsa om alla nya lagar kan man hitta de flesta via statsrådet­s webbplats. Tyvärr saknas vissa ministerie­r i den svenska sammanstäl­lningen, dem hittar man om man byter språk till finska.

 ??  ??
 ?? MEDIA ARKIV
FOTO: AGNETA SJöBLOM/KSF ?? För en familj med bruttoinko­mster totalt 5 900 euro per månad och två barn sjunker avgifterna med över 1 200 euro per år.
MEDIA ARKIV FOTO: AGNETA SJöBLOM/KSF För en familj med bruttoinko­mster totalt 5 900 euro per månad och två barn sjunker avgifterna med över 1 200 euro per år.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA /RONI REKOMAA ?? ■
Skatten för long drink med 4,7 procent alkohol stiger med 32 cent per liter.
FOTO: LEHTIKUVA /RONI REKOMAA ■ Skatten för long drink med 4,7 procent alkohol stiger med 32 cent per liter.
 ?? FOTO: ANDREAS SöDERLUND/KSF MEDIA ARKIV ?? Höjningen av tobaksacci­sen höjer det genomsnitt­liga priset på cigarrette­r med ungefär 9 procent.
FOTO: ANDREAS SöDERLUND/KSF MEDIA ARKIV Höjningen av tobaksacci­sen höjer det genomsnitt­liga priset på cigarrette­r med ungefär 9 procent.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Den allmänna fastighets­skattesats­en stiger till maximalt 2 procent.
FOTO: MOSTPHOTOS Den allmänna fastighets­skattesats­en stiger till maximalt 2 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland