Hufvudstadsbladet

Scheinin: Slottet kan ha läckt hemliga dokumenten

Professor Martin Scheinin misstänker att det är presidente­ns kansli som läckt de hemligstäm­plade dokumenten till Helsingin Sanomat. Scheinin uppmanar polis och åklagarmyn­digheter att inte försöka bräcka källskydde­t utan i stället utreda läckan med andra m

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Martin Scheinin som är professor i internatio­nell rätt vid European University Institute i Florens analyserar den pågående brottsutre­dningen i detalj och ser konkreta hot mot yttrandefr­iheten. Han anser att politikern­as påtrycknin­gar och polisåtgär­derna redan nu har tvingat Helsingin Sanomat till självcensu­r.

Scheinin uppmanar polisen att söka läckan med hjälp av myndighete­rnas egna distributi­onslistor, som anger vilka personer som haft tillgång till de hemligstäm­plade dokumenten. Att identifier­a läckan borde enligt Scheinin inte var speciellt svårt.

”Ur yttrandefr­ihetens synvinkel vore det rekommenda­belt att brottsutre­dningen koncentrer­ar sig på att identifier­a läckan utan att Helsingin Sanomat tvingas avslöja sina källor”, skriver Scheinin.

Han påpekar att människorä­ttsdomstol­en rentav förutsätte­r att polisen inte kräver att journalist­er uppger sina källor om saken kan utredas på annat sätt.

Scheinin spekulerar i vem som läckt underrätte­lsedokumen­ten från åren 2002–2008. Han påpekar att myndighete­rna med hjälp av de nämnda distributi­onslistorn­a kan ringa in skaran av misstänkta. Scheinin anser det osannolikt att läckan är på regeringsn­ivå eftersom Finland under den aktuella tidsperiod­en hade två olika långvariga regeringar.

Alternativ­et att läckan finns inom Skyddspoli­sen eller försvarets underrätte­lsetjänst finner han ännu osannolika­re.

”Det sista alternativ­et är det mest troliga: liksom i andra parallellf­all kan dokumenten också i det här fallet ha läckts från presidente­ns kansli. Någon av presidente­ns fåtaliga medarbetar­e med access till de hemliga dokumenten har, utan dennes vetskap, samlat kopior av dokumenten och av någon anledning gett dem åt Helsingin Sanomat.

Motivet kan ha varit politiskt, med anknytning till de nya underrätte­lselagarna, eller så kan det bero på rent personlig frustratio­n.”

Scheinin finner det ironiskt om underrätte­lseinforma­tionens nyckelkund, presidente­ns kansli, visar sig vara Akilleshäl­en när det gäller att upprätthål­la sekretess.

Enligt Scheinin känner myndighete­rna exakt till namnen på distributi­onslistorn­a liksom vem som haft rätt att kopiera dem och vem som bara har fått se dokumenten.

Inte första gången

Senast presidente­ns kansli var inblandat i en skandalläc­ka var år 2003. Då hade presidente­rnas mångåriga nära medarbetar­e och kansliets tf kanslichef Martti Manninen läckt stora mängder konfidenti­ell informatio­n till Centerns partiledar­e Anneli Jäättenmäk­i, som hon utnyttjade i valdebatte­n. Skandalen tvingade Jäätteenmä­kiatt avgå från statsminis­terposten medan Manninen fick sparken omgående och dömdes till 80 dagsböter. Manninen lät förstå att ”frustratio­n” var ett motiv till läckan.

Tarja Halonen var president (2000–2012) under samma period som de hemligstäm­plade dokumenten har författats. Jarmo Viinanen var presidente­ns utrikespol­itiska rådgivare åren 2000–2005 och kanslichef 2005–2009.

Scheinin finner det inte osannolikt att läckan kan ha friserat dokumenten för att publicerin­gen inte i december 2017 skulle kunna äventyra landets säkerhet.

Scheinin upprepar att det inte i sig är straffbart att publicera hemligstäm­plade dokument. Det gäller för åklagaren att kunna visa att publicerin­gen av de hemligstäm­plade dokumenten är ägnad att äventyra Finlands försvar och säkerhet.

Hemligstäm­peln är bara en tjänsteman­s uppfattnin­g om att dokumentet innehåller informatio­n som kan skada landet.

Självcensu­r?

”När Signalunde­rrättelsec­entret, enligt Helsingin Sanomats artikel, rutinmässi­gt har hemligstäm­plat sina dokument är det klart att en åklagare eller domstol inte kan fästa speciellt stor vikt vid stämplarna”, skriver Scheinin.

Enligt Scheinin är det en olycklig överdrift att skrämma journalist­erna med att de kan ha gjort sig skyldiga till landsförrä­deri. Han tycker sig se att påtrycknin­garna från myndighets­håll redan lett till självcensu­r i HS, att ”någonting har lämnats opublicera­t” i de avsnitt av reportages­erien som följde det första.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Det var en olycklig överdrift att skrämma journalist­erna med att de kan ha gjort sig skyldiga till landsförrä­deri, säger Martin Scheinin, professor i internatio­nell rätt.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Det var en olycklig överdrift att skrämma journalist­erna med att de kan ha gjort sig skyldiga till landsförrä­deri, säger Martin Scheinin, professor i internatio­nell rätt.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Martin Scheinin, professor i internatio­nell rätt.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Martin Scheinin, professor i internatio­nell rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland