Hufvudstadsbladet

Onaturliga dödsfall har minskat med en femtedel

I fjol dog totalt 54 000 finländare, största delen till följd av sjukdomar. Sex procent av dem dog på grund av olyckor, självmord eller våld, vilket är en femtedel färre än för tio år sedan.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

I fjol dog 3 400 personer till följd av olyckor, självmord och våld. Enligt Statistikc­entralen är fallolycko­r, självmord och förgiftnin­gar genom olyckshänd­else de vanligaste så kallade onaturliga dödsorsake­rna. Bland de dödsorsake­r som har minskat mest finns alkohol- och läkemedels­förgiftnin­g samt självmord.

63 personer dräptes eller mördades år 2016. Det typiska offret är en 50 till 54-årig man. Antalet mord, dråp och dödsvållan­de misshandel har minskat med över 40 procent på tio år.

Två tredjedela­r av dem som dör i en olycka eller på grund av våld är män. Pojkar dör i lite högre grad än flickor, men skillnaden är störst i medelålder­n. Bland dem som har fyllt 85 är situatione­n omvänd. Bland dem är det fler kvinnor som dör onaturligt, de flesta i en fallolycka.

Fallolycko­r vanligast

Bland unga, där sjukdomar som leder till döden är ovanliga, står självmord och olyckor för 70 till 80 procent av alla dödsorsake­r. Bland 60-åringar är motsvarand­e siffra tio procent.

För barn under 15 år är trafikolyc­kor den vanligaste dödsorsake­n. I följande ålderskate­gori, 15 till 29 år, förekommer förutom trafikolyc­kor också självmord och oavsiktlig­a förgiftnin­gar. Trots det är bara var femte som begår självmord och var tionde som dör i en olycka under 30 år.

Fallolycko­r är den vanligaste dödsolycka­n. Knappt 1 200 finländare dog i fjol på grund av fall.

Den nästvanlig­aste onaturliga dödsorsake­n är självmord. Självmord har minskat från 1990, då över 1 500 finländare tog sitt liv. 2016 var antalet självmord 787, vilket är 50 fler fall än året innan. Fler än tre fjärdedela­r av dem som begick självmord var män. Medelålder­n, för både kvinnor och män som tar sitt liv, ligger på knappt 50.

Alkoholens andel stor

Alkohol- och livsmedels­förgiftnin­g är den tredje vanligaste olycksrela­terade dödsorsake­n. I drygt hälften av fallen var det alkoholen som tog kål på personen. Medelålder­n för alkoholför­orsakad död var 57, medan de som dog på grund av andra preparat i medeltal var 42 år gamla. I flera av fallen var både alkohol och andra substanser inblandade. Under det senaste decenniet har inte en enda 15-åring dött på grund av förgiftnin­g genom olyckshänd­else.

Andra vanliga dödsolycko­r är bränder, drunkning och kvävning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland