Hufvudstadsbladet

Dödsolycka­n med lotsbåt: Starka strömmar bakom

Dödsolycka­n där en lotsbåt kapsejsade på grund av kraftiga strömmar från ett fartyg kommer att få följder för hela lotsväsend­et. Det säger Jens Ahlskog, vd för Kewatec Aluboat i Karleby.

- TEXT: HBL-VASABLADET /MARCUS LILLQVIST FOTO: SANTERI JUTILA

För tre veckor sedan kapsejsade Finnpilots lotsbåt L242 utanför Borgå. Den sjönk under räddningso­perationen och de två båtförarna ombord omkom.

Den 15 meter långa båten har bärgats och utredninge­n har kommit en bit på vägen. Till exempel står det klart att lotsbåten och fartyget inte kolliderad­e.

I stället verkar det som att olyckan orsakades av en kombinatio­n av sjögång, bakvågor och kraftiga strömmar från det girande fartyget. Det ledde till att lotsbåten kantrade kraftigt och lade sig helt på babord sida, med 90 graders lutning. Så låg den en stund varefter den gick helt runt och blev flytande med bottnen uppåt.

Instängda i hytten

Båten var byggd i Karleby, vid Kewatec Aluboats varv. Vd Jens Ahlskog konstatera­r att de två kutterföra­rna, som befann sig i hytten, troligtvis skulle ha haft större möjlighete­r att klara sig utanför den eftersom de hade räddningsd­räkter på sig.

– Många har lyft fram att det kan ha funnits luftfickor, men sådana fanns nog inte i hytten. Den hålls inte lufttät utan har ett väldigt effektivt ventilatio­nssystem för att undvika igenimmade rutor. När båten hamnar upp och ned kommer vatten in genom ventilatio­nsöppninga­rna, konstatera­r Jens Ahlskog.

Brittiska sjöräddnin­gsbåtar ska klara av att sjösättas upp och ned och sedan vända sig av sig själva.

Första dödsolycka­n

Så höga krav ställer man inte på lotsbåtar i Norge, Sverige och Danmark där Kewatec har sin viktigaste marknad. I stället ska de ska räta upp sig vid en lutning på 60 grader, enligt designkate­gorikravet.

– Men våra båtar klarar mer än så; till och med 75 grader, säger Jens Ahlskog.

Han berättar att dödsolycka­n, som är den första med företagets båtar, har varit chockartad för hela personalen.

– Den har berört varje anställd väldigt hårt. Folk här frågar sig om de har gjort något i sitt jobb som bidragit till olyckan.

Inget användning­sförbud

Men så här långt talar inget för att det var något fel med båten, enligt Jens Ahlskog. Varken det svenska, norska eller finska lotsväsend­et har satt sina planande lotsbåtar i användning­sförbud. Många av dessa är byggda i Karleby och man litar fortfarand­e på båtarna.

Jens Ahlskog är ändå övertygad om att olyckan kommer att få följder, men på ett mer allmänt plan:

– Jag tror att lotsbåtarn­a kommer att få särskilda föreskrift­er i regelverke­t vilket de inte har i dag. De byggs nu som vanliga yrkesbåtar, utan att ta i beaktande att de befinner sig nära stora fartyg i extrema förhålland­en. Olyckan har belyst hur farligt det är att lotsa.

Är det då inget alternativ att gå tillbaka till de långsammar­e och tyngre, men tryggare lotskuttra­rna? Knappast, säger Jens Ahlskog:

– Det är som natt och dag att jämföra en planande båt med en kutter. Det handlar om tidsåtgång och bränsleför­brukning. Man hinner göra betydligt fler lotsningar med en snabbgåend­e planande båt. I Norge har man inte ens kuttrar då man inte har is.

Exakt vilka förändring­arna blir kan Ahlskog inte sia om ännu. Men på Kewatecs planerings­möten har man redan lagt fram idéer:

Säkrare båtar i framtiden

– Även om kunden inte kräver att båten ska klara sig upp och ned så har det här satt i gång tankarna. Kan vi göra luftkanale­rna på ett annat sätt eller ha fler utrymnings­vägar? Olyckan kommer garanterat att påverka hur vi bygger båtar framöver. Jag anser att vi inte bara ska överträffa regelverke­n utan också aktivt vara med när de utformas.

Just nu går det mycket bra för Kewatec. Man har en tio miljoner euros orderstock som sträcker sig mot slutet av nästa år, och förfrågnin­garna droppar in som förut.

– Skulle vi bygga konsumentp­rodukter så vore det här oerhört katastrofa­lt. Men vi säljer till myndighete­r och varje upphandlin­g föregås av en grundlig utredning. Olyckan är inte väldigt kritisk för vår verksamhet. Tvärtom kommer den att göra att vi bygger ännu säkrare båtar i framtiden.

 ??  ??
 ??  ?? Jens Ahlskog är övertygad om att olyckan kommer att få följder, men på ett mer allmänt plan. Lotsbåtarn­a kommer troligen att få särskilda föreskrift­er i regelverke­t vilket de inte har i dag.
Jens Ahlskog är övertygad om att olyckan kommer att få följder, men på ett mer allmänt plan. Lotsbåtarn­a kommer troligen att få särskilda föreskrift­er i regelverke­t vilket de inte har i dag.
 ??  ?? Lotsbåtarn­a är en modell för yrkesbruk som också används bland annat av polisen och gränsbevak­ningen.
Lotsbåtarn­a är en modell för yrkesbruk som också används bland annat av polisen och gränsbevak­ningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland