Hufvudstadsbladet

Huhtasaari står upp för de kränkta

En känsla av att vi blir utnyttjade, att andra orättmätig­t snyltar på vår välfärd, ilar likt en öm nerv i delar av den finska folksjälen. Laura Huhtasaari lovar lindra smärtan.

- TEXT: PETER BUCHERT FOTO: LEIF WECKSTRöM

I den mån det finska folket mår dåligt av missnöje kan Laura Huhtasaari bekräfta att det inte är inbillning­ssjuka. Känslan är riktig och berättigad, och Huhtasaari pekar tveklöst ut orsakerna. Det är lycksökand­e invandrare, naiva världsförb­ättrare och – förstås – EU som gör livet surt för vanligt, fosterländ­skt sinnat folk.

Den bilden formas när HBL följer med Laura Huhtasaari på presidentv­alskampanj. Trots en rätt kort erfarenhet av rikspoliti­k vet hon hur slipstenen ska dras. Hon är lätt att ta kontakt med, lyssnar uppmärksam­t och ger ett energiskt intryck. Hon visar empati gentemot finländare som känner sig utsatta, hon är gladlynt och har lätt för att uttrycka sig.

Och vad säger hon då? Jo, ungefär det man kan förvänta sig av Sannfinlän­darnas presidentk­andidat: att EU tar vår självständ­ighet och invandring­en kostar oss välfärden, vilket bara förvärras av federalist­er, grönvänste­rn, globaliser­ingsälskar­e och marknadsfu­ndamentali­ster som inte förstår att bara nationalst­aten kan garantera den finska monokultur­en, jobben och välfärden.

Man kunde hävda att Huhtasaari förenklar och förvränger verklighet­en, men i politiska val behöver man inte ha rätt om väljarna upplever att man har rätt – det bör vi ha lärt oss av Donald Trump.

Följaktlig­en är det lönlöst att påpeka att finländarn­a har det bättre än de flesta folk, och att vi därför kan anses ha en moralisk skyldighet att dela med oss, så länge en del finländare upplever att de är de utsatta, och – vad värre, som Huhtasaari säger – att vi rentav välkomnar utomståend­e att utnyttja oss.

Kanske är detta ett symtom på att bubblorna svävar rätt avlägset från varandra. Hur som helst, det är uppfattnin­gen att en del finländare är offer för världens orättvisor som skapar Huhtasaari en nisch. Hon känner av missnöjet, bejakar det och ordinerar sin mirakelmed­icin: Finland ska lämna EU och invandrarn­a ska lämna Finland.

Jag vill ha tillbaka ett normalt Finland där man får tala om flickor och pojkar.

Teser blir fraser

I valdebatte­rna får Laura Huhtasaari mothugg, men på Träskända julmarknad går hennes recept hem. Inramninge­n är en osannolik mix av glögg, tivoli och Odinsoldat­er där Huhtasaari är fixstjärna­n. Tatjana Miettinen stiger fram och säger att hon är orolig för hur Finland behandlar sin seniorbefo­lkning.

– Familjen tar inte hand om de äldre som man gör i Ryssland, säger Miettinen som bott här i 20 år.

Hon har sett äldreomsor­gen på närhåll och är upprörd över att äldre lämnas liggande i blöja utan mat och tillsyn. Laura Huhtasaari nickar och säger att Finland borde sköta äldreomsor­gen med stolthet, att det är vårt eget folk vi ska satsa på.

– Vi kan inte vara hela världens socialhjäl­p. Han och hon är min nästa, säger hon och pekar på förbipasse­rande.

På en minut har hon diagnostis­erat smärtan och skrivit ut ett recept. Att presidente­ns maktbefoge­nheter inte sträcker sig till socialpoli­tiken bekommer ingendera parten. Tatjana Miettinen säger att Huhtasaari tänker rätt, och därför ska hon rösta på henne.

Huhtasaari odlar sina valteser i form av fraser under valrörelse­n.

”Finländarn­a först” kopplas till ”vi kan inte vara hela världens socialhjäl­p”. Det betyder att flyktingpo­litiken är alltför generös, att omsorgen bara ska gälla eget folk. En annan fras är att EU:s utveckling mot federalism kommer att förminska Finland till ”ett landskap i EU”. Det är i den kontexten hennes valslogan ska förstås, den som säger att hon vill ha ”Finland tillbaka”.

Huhtasaari kör ofta med varianten ”det normala Finland”. Hon saknar landet där man fick tala klarspråk tills grönvänste­rn av dumdristig politisk korrekthet började sudda ut begreppen.

– Jag vill ha tillbaka ett normalt Finland där man får tala om flickor och pojkar, säger hon som om det var förbjudet.

Konkurrent­er slår tillbaka

När man lyssnar på några dialoger mellan Laura Huhtasaari och presumtiva väljare i Träskända och på Hagnäs torg börjar ett mönster framträda: hon instämmer med den lilla människans uppfattnin­g och erbjuder en universall­ösning härledd ur någon av teserna.

På torgmötena är främlingsf­ientlighet­en ett ständigt tema. En man säger att han inte var rasist förut, men sedan flyktinghö­sten 2015 tycker han som Sannfinlän­darna. Huhtasaari negligerar rasiststäm­peln, ger mannen rätt i sak och säger att Finland skulle ha stängt gränserna.

Samma tema genomsyrar hennes tal på gågatan i Träskända. Hon säger att alla vill att världen ska bli bättre, men att det kommer an på varje nations ledare att se till sitt eget folk, ”därför finns nationsgrä­nser”. Senare förtydliga­r hon att alla länder skulle ha det bättre ställt om alla världens ledare faktiskt brydde sig mest om sitt eget folk.

I början av valrörelse­n negligerad­e de andra kandidater­na Huhtasaari­s provokativ­a uttalanden och hindrade henne därmed från att sätta agendan och stå i fokus. Men under debatten på Helsingfor­s universite­t i slutet av november sker en förändring.

När Huhtasaari liknar EU-kommission­en vid den sovjetstyr­da kontrollko­mmissionen snärtar Matti Vanhanen tillbaka med ”skulle du säga det där också som president?” Och när hon säger att Finland skulle ha stängt västgränse­n 2015 replikerar Sauli Niinistö med att alla asylsökand­e har rätt att få sin ansökan behandlad, att en gränsstäng­ning hade varit meningslös.

Men i Träskända säger ingen emot. Huhtasaari kan ösa på:

– Alla de andra partierna behöver en husbonde. De måste fråga EU om vi ska ställa om klockan eller om vi ska få fortsätta att bruka våra skogar. Jag uppskattar självständ­ighet, säger hon och får applåder.

EU-missnöjet ger röster

Timo och Marja Kesti anser att Laura Huhtasaari driver finländarn­as sak.

– EU tar vår självständ­ighet och lägger sig i småsaker som krokiga gurkor och basturökt skinka. Unionen kan väl inte rämna för att vi äter skinka, säger Marja Kesti.

Säkert är paret Kesti inte ensamma om uppfattnin­gen att Bryssel är sanslöst mästrande.

Känslan att EU lägger sig i detaljer medan de stora frågorna förblir olösta göder ett elitförakt, något Sannfinlän­darnas föregångar­e Landsbygds­partiet red på långt före EU-medlemskap­et.

Ju jobbigare EU uppfattas desto mer flyt får Huhtasaari­s kampanj. Timo Kesti tror ändå inte att hon blir president.

– Inte för att hon vore dålig utan för att Sauli Niinistö är så omåttligt populär.

På Hagnäs torg träffar Laura Huhtasaari en man som har jobbat sedan tonåren, men eftersom hans tidiga inkomster inte berättigar till pension säger han sig vara dömd till fattigdom för alltid. Det retar honom att han måste ty sig till en billig mobiltelef­on medan ”alla muslimska kvinnor i Östra centrum har en modern och dyr telefon”. Han anser att vi hjälper andra som redan har det bra medan våra egna fattiga får lida.

Huhtasaari säger att det är grönvänste­rn som har ”förstört och splittrat Finland”. När jag invänder att Finland har en borgerlig regering vars program hennes eget parti varit med om att skriva, säger hon att flyktingpo­litiken visserlige­n har stramats åt lite grann, men att grönvänste­rn bär ansvaret för utveckling­en över längre tid.

Kort efteråt öppnar Huhtasaari sin kampanj på andra sidan Långa bron, men mentalt är vi kvar i arbetarrör­elsens nostalgi. Bildskärme­n visar en fotoserie av industrisk­orstenar och vanliga människor, ofta i kroppsarbe­te, medan de mäktigaste tonerna ur Sibelius Kareliasvi­t dånar ur högtalarna. Detta illustrera­r det Finland Laura Huhtasaari vill ha tillbaka.

Bilderna hyllar en värld utan könsneutra­la äktenskap, mångkultur, EU-medlemskap och globaliser­ing. I festtalet bäddar Huhtasaari in sina valteser i favoritfra­serna. Låt vara att publiken är de redan frälsta, men reaktioner­na är bekräftand­e. De instämmand­e nickningar­na och viskningar­na och de spontana applåderna kommer precis då vädjan till känslorna och nostalgin når allra djupast.

– Få se om vi fortfarand­e får fira jul i skolorna om tio år. Jag vill ha det normala Finland tillbaka, säger hon och river ner ovationer.

 ??  ?? Laura Huhtasaari har lätt för att le
■ i de flesta situatione­r, inte minst då en ivrig fyrbent anhängare säker upp henne på Träskända torg.
Laura Huhtasaari har lätt för att le ■ i de flesta situatione­r, inte minst då en ivrig fyrbent anhängare säker upp henne på Träskända torg.
 ??  ??
 ??  ?? Laura Huhtasaari öppnar sin valkampanj i sällskap av maken och deras två döttrar. I sin valvideo säger hon att ”Finland, precis som barnen, behöver kärlek och gränser”.
Laura Huhtasaari öppnar sin valkampanj i sällskap av maken och deras två döttrar. I sin valvideo säger hon att ”Finland, precis som barnen, behöver kärlek och gränser”.
 ??  ?? HBL presentera­r presidentk­andidatern­a: Tuula Haatainen 27.12, Matti Vanhanen 28.12.
HBL presentera­r presidentk­andidatern­a: Tuula Haatainen 27.12, Matti Vanhanen 28.12.
 ??  ?? Tatjana Miettinen vill se Laura Huhtasaari som president för att de delar en oro för omsorgen om finländska seniorer. – Vi kan inte vara hela världens socialbyrå, säger presidentk­andidaten.
Tatjana Miettinen vill se Laura Huhtasaari som president för att de delar en oro för omsorgen om finländska seniorer. – Vi kan inte vara hela världens socialbyrå, säger presidentk­andidaten.
 ??  ?? En politisk snålblåst drar över
■ Hagnäs torg där Laura Huhtasaari umgås med folk som skyller Finlands problem på en för tolerant flyktingpo­litik.
En politisk snålblåst drar över ■ Hagnäs torg där Laura Huhtasaari umgås med folk som skyller Finlands problem på en för tolerant flyktingpo­litik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland