Hufvudstadsbladet

Varm, vänlig och främlingsf­ientlig

Varm och hjärtlig, men också mer demagog än arbetshäst och bättre på att torgföra sina egna åsikter än att ta till sig andras – så beskrivs Laura Huhtasaari av folk som känner henne.

- Peter.buchert@ksfmedia.fi

Laura Huhtasaari, 38 år, speciallär­are och riksdagsle­damot från Björneborg tog plats i offentligh­eten när hon öppet betvivlade evolutions­teorin. Att hon skulle svälja skapelsebe­rättelsen bokstavlig­en stämmer ändå inte, säger en person som diskuterat frågan djupare med henne själv.

– Antingen blev hon feltolkad eller så ville hon uttrycklig­en skapa rubriker, säger personen när HBL ringer runt till folk som känner Huhtasaari och ber dem att anonymt beskriva hennes starka och svaga sidor.

Laura Huhtasaari är klasslärar­e, ämneslärar­e (religion) och speciallär­are, och riksdagsle­damot sedan 2015. Hon är ansedd i främlingsf­ientliga kretsar och nyligen hyllade hon extremhöge­rns marsch på självständ­ighetsdage­n. Hon betonar ”fosterländ­skhet” och konservati­va värderinga­r. Hon är emot könsneutra­la äktenskap, adoptionsr­ätt för homosexuel­la och obligatori­sk skolsvensk­a.

Huhtasaari har sagt att mänskliga rättighete­r ska skydda civila, inte terroriste­r eller krigsförbr­ytare, och hon anser att asylsökand­e borde avvisas redan vid gränsen.

Sannfinlän­darnas nuvarande partiordfö­rande Jussi Halla-aho rekommende­rade sina anhängare i Satakunta att rösta på Huhtasaari inför riksdagsva­let 2015. Hon blev invald med över niotusen röster.

Våren 2017 fick hon fler röster än någon björneborg­are någonsin fått i kommunalva­let.

En rikspoliti­ker bedömer att Huhtasaari har skärpt tongångarn­a sedan Sannfinlän­darna sprack, hon blev vice partiordfö­rande och partiet började fokusera enbart på EU-kritik och invandring­skritik.

– Hon uttrycker sig skarpare i offentligh­eten än förut. Hon är inte lika frän när man jobbar med henne.

En erfaren lokalpolit­iker från Satakunta säger att många män röstar på Huhtasaari för hennes utseende. Andra som har jobbat nära henne beskriver henne som en varm, hjärtlig och vänlig människa.

Hon sägs ha ett starkt självförtr­oende, hon är bra på att lyssna – men bara om den som talar delar hennes åsikt.

– Hon är mer demagog än arbetshäst, ett ånglok som alltid kör för fullt, lyder ett omdöme.

En annan person säger att Huhtasaari är den som slår fast hur det är, inte den som diskuterar, och att hon gör det skickligt.

– Hon är så skicklig att hon kan manipulera folk hon talar till. På det sättet kommer hon att uppnå vad som alltid verkar vara hennes egentliga mål, att få stå i centrum för allt. Hon gör ingenting om hon inte själv drar nytta av det.

Samma person säger att Huhtasaari i början verkade väldigt slagfärdig, men att hon trots allt är rätt ytlig.

– Det var en besvikelse när jag märkte att det saknas djup i hennes resonemang.

Huhtasaari höll på Donald Trump i det amerikansk­a presidentv­alet och deltog i hans bönefrukos­t förra våren. Hon sägs ha tagit intryck av Marine Le Pens sätt att charma väljare – hon kan tala människofi­entligt med glad uppsyn.

En kollega som inte delar Huhtasaari­s värderinga­r säger att hon som privatpers­on är hur trevlig som helst. I riksdagsar­betet var Huhtasaari osmidig i början då hon hade svårt att förstå sin roll.

– När utskotten hör experter är det vår uppgift att ställa frågor, inte att föra fram våra egna åsikter.

Men i övrigt, säger samma person, är Huhtasaari en mycket ivrig och positiv människa som man inte ska klandra.

– Hon är varm och hjärtlig, men jag är lite orolig för hur hon ska orka. Jag hoppas hon förstår att varva ner efter kampanjen så att hon inte blir utbränd. Hon har ju små barn att ta hand om också.

I presidentv­alet tävlar Laura Huhtasaari delvis om samma EUkritiska väljare som Paavo Väyrynen.

En Väyrynenfa­ntast säger att han respektera­r Huhtasaari­s åsikter och värderinga­r, men:

– Hon är en politisk myggviktar­e som saknar Paavos förmåga att attackera när motståndar­en blottar sina svaga punkter.

 ??  ?? Laura Huhtasaari sägs vara
■ fränare i sin offentliga retorik än när man jobbar nära henne i vardagen.
Laura Huhtasaari sägs vara ■ fränare i sin offentliga retorik än när man jobbar nära henne i vardagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland