Hufvudstadsbladet

Tolvåring fann finländsk fiskgjuse i Sydsudan

En pojke i Sydsudan hittade en död fågel med ring på ena benet. Nu har det klarnat att fågeln var en fiskgjuse, kläckt och ringmärkt i Mäntsälä för drygt tio år sedan.

- PETER BUCHERT

Kyrkans Utlandshjä­lp (KUH) berättar på Facebook om 12-åriga Gatluak Jock som var ute och vallade boskap nära sitt hem i de södra delarna av Sydsudan då han hittade en död fågel. Han märkte att fågeln hade en metallring fäst på ena benet – något han aldrig sett förut.

Han lossade ringen och tog den med sig hem. Familjen Jock hör till nuerna, ett folk med en tradition om att föräldrarn­a berättar för hela byn när deras barn funnit något ovanligt. Bara på det sättet kan byn veta om fyndet tarvar någon ritual för att köra bort otur eller för att välkomna turen.

Då en av byborna som har gått i skola läste ordet Finland ingraverat i ringen beslutade man sig för att föra ringen till en finländsk organisati­on som jobbar i närheten. Den vägen kom ringen till KUH:s kontor i Sydsudan.

Resten av gåtan löstes snabbt. KUH lade upp bilder på Facebook på torsdagen. Naturhisto­riska museet kunde på fredagen tack vare ringens sifferkod bekräfta att ringen hade suttit på en fiskgjuse, märkt som bounge i Mäntsälä den 5 juli 2007, och att fyndplatse­n ligger 5 766 kilometer söder om ringmärkni­ngsplatsen.Det är oklart vad fiskgjusen hade dött av. Fiskgjusar kan bli över 25 år gamla.

Ringmärkar­en anmälde sig

Redan på fredagsmor­gonen hade ringmärkar­en själv, Harri Koskinen, sett inlägget på Facebook och meddelat att det var han som ringmärkte fågeln.

”Hälsningar till den som hittade ringen”, skriver Koskinen på Facebook.

Koskinen är engagerad i Sääksisäät­iö, en ideell organisati­on som jobbar med forskning och skydd av fiskgjusen. Koskinen föreslår på Facebook att stiftelsen och Kyrkans utlandshjä­lp kunde skicka en t-tröja till Gatluak Jock som fann ringen.

 ?? FOTO: KYRKANS UTLANDSHJä­LP ?? Gatluak Jock visar upp ringen han fann på en död fågel i Sydsudan. Sifferkode­n och texten (på andra sidan ringen) avslöjar vilken fågelart det gäller, vem som ringmärkt fågel och när det skett. Ringmärkni­ng hjälper människan att förstå fågelarter­s...
FOTO: KYRKANS UTLANDSHJä­LP Gatluak Jock visar upp ringen han fann på en död fågel i Sydsudan. Sifferkode­n och texten (på andra sidan ringen) avslöjar vilken fågelart det gäller, vem som ringmärkt fågel och när det skett. Ringmärkni­ng hjälper människan att förstå fågelarter­s...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland