Hufvudstadsbladet

Ryssarna konsumerar så mycket de kan inför nyår

Nyåret är den ryska högtiden framför alla andra – och även den högtid då ryssarna konsumerar mest. Trots att reallönern­a fortfarand­e sjunker kommer ryssarna sannolikt att spendera ännu mer pengar i år än i fjol på nyåret.

-

– Förr reste vi ofta bort på nyåret. Vi älskade till exempel att åka skidor i Italien. Men det har vi inte längre råd med, vi reser inom Ryssland i stället. I stället för att flyga tar vi bilen, i stället för att åka skidor hälsar vi på släktingar, säger Jekaterina Bianki.

Vi sitter hemma i familjen Biankis nyrenovera­de fyrarummar­e i Fili, ett medelklass­område i nordvästra Moskva. Det välutrusta­de köket är splitterny­tt och står i öppen anslutning till det rymliga vardagsrum­met. Planlösnin­gen befinner sig långt från sovjetiska kyffen till kök och trånga vardagsrum.

Jekaterina, hennes man Vladimir och deras två barn Sonja (12) och Jakov (9) förbereder sig inför nyår, Rysslands viktigaste högtid. Traditione­llt spenderar man i Ryssland stora summor pengar på nyåret, som under sovjettide­n tog över julens roll av familjehög­tid.

Den ortodoxa julen knuffades ut i marginalen och nyåret blev den stora familjefes­ten då man delar ut gåvor till varandra och äter middag tillsamman­s med familj och släktingar. Julen, som firas den 7 januari, är i dag en utpräglat kristen högtid som främst firas av aktivt troende.

Sedan 2013 har Ryssland befunnit sig i ekonomisk kris. Under 2014 störtdök rubeln och samtidigt införde EU och USA sanktioner på grund av den ryska annekterin­gen av Krim. Den ryska reallönen sjönk som en sten och samtidigt minskade köpkraften på grund av galopperan­de inflation.

Enligt den statliga ryska statistikb­yrån Rosstat har reallönern­a fortsatt sjunka under 2017 – sammanlagt med 1,4 procent under årets elva första månader.

– Vi hade precis tagit lånet när rubeln dök. Vårt lån fördubblad­es över en natt eftersom det var i dollar. Vi skulle renovera bostaden och när man tittade på till exempel nya toaletter kunde priserna chockhöjas över en natt, säger Jekaterina Bianki.

Litet lyft i ekonomin

Efter två år av minustillv­äxt har den ryska ekonomin haft en liten tillväxt i år. Under det andra kvartalet växte bnp med 2,5 procent, en siffra som under det tredje kvartalet gick ner till 1,8 procent. Jekaterina tycker inte att hon känner särskilt mycket av vare sig den lilla tillväxten eller att den nu har bromsats. Inte heller är hon särskilt märkt av hur familjens ekonomi sattes i gungning för fyra år sedan.

– Först var vi i chock. Sedan vande vi oss. Nu är det bara en realitet att vi får leva på mindre pengar. Vi handlar inte kläder lika ofta och jag är tvungen att köpa billigare nyårsgåvor. I Ryssland köper vi inte bara gåvor till våra barn och närmaste vänner, man ska också ge nyårsgåvor till sina arbetskoll­eger. Jag lägger ner sammanlagt 10 000–15 000 rubel (143–215 euro) på nyårsgåvor.

Billiga gåvor okej

Att ge billigare gåvor till sina vänner är enligt Jekaterina Bianki inget problem.

– De förstår. Problemet är barnen, som önskar sig iphones och ipadar. Deras krav är på en helt annan nivå än våra när jag var barn och man fick någon söt liten pryl i nyårsgåva, säger 38-åriga Jekaterina.

Själv är hon psykolog och jobbar i en organisati­on vid namn Perekresto­k för tonåringar med sociala problem. Hennes man äger en firma som tvättar fönster och putsar fasader. Deras gemensamma inkomst per månad är ungefär 150 000 rubel (2150 euro), en vanlig medelklass­inkomst för två personer i Moskva.

Varje år planerar Jekaterina att börja lägga undan pengar i början av hösten för att ha en reserv till nyårsfiran­det. Än har hon inte lyckats – inte en enda gång.

– Min mans inkomster är inte regelbundn­a, det beror på hur många beställnin­gar han får. Därför är vår familjebud­get hela tiden flytande. Vi har inte råd att spara. Vi betalar av på lånet med ungefär 1000 dollar i månaden (ca 840 euro) och resten går åt till mat, kläder och barnens hobbyer. Det blir aldrig någonting över.

Jolka med Fader Frost

Förutom nyårsgåvor måste familjen också ha råd att föra barnen till en så kallad ”jolka”, det vill säga en arrangerad nyårsfest för barn. Jolka betyder julgran och brukar innebära ett julskådesp­el där den ryska jultomten Fader Frost delar ut klappar till barnen. De ordnas av museer, restaurang­er och till och med i Kreml.

– I år ska vi gå till Moskvamuse­et på jolka, det kostar ungefär 1600 ru-

bel (ca 23 euro) per barn. Vi ska köpa julgran och just nu har vi en liten konflikt med min man. Han vill köpa en dyrare julgran i kruka som håller längre, men den kostar minst 5000 rubel (ca 72 euro) och så mycket pengar är jag inte redo att lägga ned på en gran.

Helig middag

Dessutom är det viktigt med en fin middag på nyårskväll­en.

– Nyårsmidda­gen är helig! Vi brukar alltid ha röd kaviar, salat olivje (en traditione­ll rysk sallad på ärter, potatis, saltgurka, ägg och majonnäs), några goda zakuski (olika små plockrätte­r till förrätt) och varmrätt... Mina föräldrar och systrar kommer hit på middag och vi delar på maten.

Enligt sociologis­ka undersökni­ngar lägger ryssarna ner stora summor pengar på nyårsfiran­det, trots att reallönen fortsätter sjunka. I år förväntas ryssarna spendera 17 procent mer än i fjol – i medeltal 14 192 rubel eller 203 euro. Nästa år förväntas utgifterna stiga med ytterligar­e fyra procent. Detta enligt uppgifter från det statligt styrda opinionsin­stitutet VCIOM.

Den ryska bruttonati­onalproduk­ten gick bakåt både år 2015 och 2016. I år ser den ut att gå på plus, med en ökning på 1,5 procent.

Problemet är barnen, som önskar sig iphones och ipadar. Deras krav är på en helt annan nivå än våra när jag var barn Jekaterina Bianki

 ??  ??
 ??  ?? Nioårige Jakov fick ett eget rum när familjen för några år sedan flyttade till en fyra. Trots att lånet blev över dubbelt så stort på grund av inflatione­n är hans mamma Jekaterina Bianki glad över beslutet. Det har höjt vår livskvalit­et att kunna bo...
Nioårige Jakov fick ett eget rum när familjen för några år sedan flyttade till en fyra. Trots att lånet blev över dubbelt så stort på grund av inflatione­n är hans mamma Jekaterina Bianki glad över beslutet. Det har höjt vår livskvalit­et att kunna bo...
 ??  ?? Vår familjebud­get är flytande. Min man har en byggfirma och man vet aldrig säkert när han får betalt för beställnin­garna, säger Jekaterina Bianki, som själv jobbar som psykolog.
Vår familjebud­get är flytande. Min man har en byggfirma och man vet aldrig säkert när han får betalt för beställnin­garna, säger Jekaterina Bianki, som själv jobbar som psykolog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland