Hufvudstadsbladet

Ergebnisof­fen

”Plötsligt sprider sig spekulatio­ner om vad eller vem kunde komma efter Merkel.”

- Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för en tysk tidning och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel. HORST BACIA

● För inte så länge sedan ansågs Angela Merkel vara en garant för politisk stabilitet. I början av året, då Donald Trump flyttade in i Vita huset, britterna inledde brexit-processen och Marine Le Pen hade en reell chans att vinna presidentv­alet i Frankrike, hyllades den tyska förbundska­nslern ibland som den fria världens ledare.

Merkel själv har aldrig velat axla en sådan roll. Men hon är tydligen övertygad om att hon ännu behövs efter tolv år vid makten – fortfarand­e nyfiken, som hon har påpekat, och med nya idéer för en fjärde mandatperi­od.

● Valet i september resulterad­e i att Kristdemok­raterna igen blev den största parlaments­gruppen, långt före den socialdemo­kratiska koalitions­partnern. Båda partierna drabbades dock av förluster. Samtidigt vann det högerpopul­istiska AfD för första gången mandat också i förbundsda­gen. Det liberala FDP, som hade hamnat under femprocent­ströskeln, kom tillbaka med ett ansenligt väljarstöd.

De nya maktförhål­landena gör det ovanligt svårt att bilda regering. Att förbundska­nslern ännu inte har lyckats är knappast hennes fel. Ändå underminer­as hennes auktoritet. Plötsligt sprider sig spekulatio­ner om vad eller vem kunde komma efter Merkel.

Försöket att få till stånd en koalition med liberalern­a och De gröna misslyckad­es när FDP:s partiledar­e bryskt lämnade de långt utdragna förhandlin­garna, tydligen rädd att kompromiss­a. Därför behövs SPD igen för att bilda en majoritets­regering. Men socialdemo­kraterna tvekar. De vill inte heller påta sig ansvaret för att styra landet.

Många inom partiet är övertygade om att man inte kan vinna i en koalition med Merkel. Socialdemo­kratin borde förnya sig i opposition, det kräver framför allt partiets vänsterfly­gel. Partiledar­en Martin Schulz, som inte lyckades som kanslerska­ndidat, leder inte alls. Han föredrar att moderera debatten i ett oroligt parti.

● I början av december bestämde SPD:s partikongr­ess att ledningen ändå borde tala med CDU/CSU. Men sonderinga­rna skulle vara ”ergebnisof­fen”, det vill säga: utan att resultatet skulle vara givet på förhand. Alla optioner är fortfarand­e på bordet, hävdar Schulz: en koalition, stödet för en minoritets­regering och nyval.

Sonderinga­rna som inleds i januari skall inte dra ut på tiden. Enbart sex dagar är inplanerad­e. Efter det inkallas igen en extra partikongr­ess som skall fatta beslut om koalitions­förhandlin­gar inleds eller inte. Debatten under den förra partikongr­essen pågick i åtta timmar och ingen talade öppet för ett regeringss­amarbete.

Merkel har redan sagt att hon inte är beredd att leda en minoritets­regering. Det blir alltså antingen en koalition eller nyval. Alt tyder på att SPD har mera anledning att vara rädda för det än kristdemok­raterna.

Därför är det inte uteslutet att partierna trots allt kan enas om ett nytt regeringsp­rogram. En rubrik kunde låta: EU måste reformeras. Emmanuel Macron har redan presentera­t sina idéer, han väntar att Tyskland kommer Frankrike till mötes. Den chansen borde inte missas.

Politik är att vilja, brukade Olof Palme säga. Merkel har redan fått vara med om mycket. Och hon vill fortfarand­e. Hon utstrålar lugn och tillförsik­t. Det är ännu för tidigt att fundera över hennes politiska arv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland