Hufvudstadsbladet

Höga förväntnin­gar när stjärnorna gör comeback

Tennisåret 2018 tjuvstarta­r dagarna före nyårsafton. Serena Williams gör en förväntans­full återkomst. Men hon är långt ifrån ensam om att göra comeback – förr eller senare.

- HBL-SPT-TT / TOBIAS JöNSSON

2017 var det Roger Federer och Rafael Nadal som stod för storslagna comebacker efter skador. Rivalerna vann samtliga grand slam-titlar och spanjoren avslutade året som världsetta.

2018 är det en hel drös med herrspelar­e som hoppas upprepa legendarer­nas bedrifter. Och på damsidan gör tidernas kanske bästa spelare förväntans­full återkomst till tennisbana­n.

Fyra månader efter dotterns födsel spelar Serena Williams match igen. Spelplatse­n är Abu Dhabi och en uppvisning­sturnering. Men motståndet blir allt annat än lätt, på andra sidan nät står Jelena Ostapenko som slog igenom när hon vann Franska mästerskap­en. Hon blir ett bra test för amerikansk­an drygt två veckor före Australian Open.

Tålamod för Djokovic

Novak Djokovic hade också tanken att göra comeback i Abu Dhabi. Serben bröt Wimbledon med en armbågsska­da och har inte spelat match sedan dess.

Han får dock vänta ett tag till. Några timmar innan fredagens matchstart drog Djokovic sig ur sin planerade comeback på grund av att armbågen började göra ont igen.

”Olyckligtv­is har jag under de senaste dagarna börjat få ont i armbågen och efter ett antal tester så har mitt medicinska team avrått mig från att ta några risker, att lämna återbud till turneringe­n och att omedelbart fortsätta med rehabilite­ringen.” skriver Djokovic på sin hemsida.

Det är ännu oklart när comebacken sker i stället.

Målsättnin­gen inför säsongen, när den väl drar i gång, är oavsett hög: att åter vinna de stora turneringa­rna och toppa rankningen.

– Om det inte händer den här säsongen, så får det ta tid, säger han till sajten Sport360.

I Abu Dhabi blir det i stället en viss Andy Murray som tar Djokovics plats enligt nyhetsbyrå­n AFP. En spelare som har suttit i samma sits som Djokovic under hösten. En höftskada har stoppat britten sedan Wimbledon men nu gör 30-åringen comeback tidigare än vad som först var planerat.

– Jag vill konkurrera och försöka vinna Australian Open i januari. Det är mitt ultimata mål, men först och främst behöver jag bli frisk, säger han enligt AFP.

Lottning extra spännande

Stan Wawrinka och Milos Raonic är två andra som väntas göra comeback efter långvariga skadeuppeh­åll och Australian Open ser på förhand ut att bjuda på tidigare toppmatche­r än vanligt. De skadade stjärnorna har tappat på rankningen och kan därför få en tuffare lottning än vad de är vana vid. Serena Williams är rankad 22:a, Murray 16:e och Djokovic är tolva på rankningen.

Medan Rafael Nadal har haft problem med en knäskada sedan ATPslutspe­let i november ser det ljusare ut för Roger Federer. För andra året i rad gör schweizare­n säsongspre­miär i lagtävling­en Hopman Cup, där han ska spela singel och mixed dubbel. Förra året ledde samma uppladdnin­g till seger i Australian Open.

– Förväntnin­garna är högre nu men samtidigt försöker jag påminna mig själv om att det inte är normalt och realistisk­t att sikta på det som jag uppnådde under 2017, säger Federer.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / PETER PARKS ?? I helgen, fyra månader efter dotterns födsel, spelar Serena Williams match igen.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / PETER PARKS I helgen, fyra månader efter dotterns födsel, spelar Serena Williams match igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland