Hufvudstadsbladet

På konstfront­en mycket nytt

Nyheter, retrospekt­iv och föreläsnin­gar: HBL tipsar om kommande utställnin­gar och vad som lönar sig att hålla koll på inför det nya årets första månader.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

KONST

Elina Brotherus: Règle du jeu.

Galleri Heino. Från och med 7.1.

■ Direkt från Centre Pompidou i Paris kommer Elina Brotherus nya fotoserie Régle du jeu som i januari 2017 vann tävlingen Carte Blanche ordnad av PMU, den franska statens spelföreta­g.

Som alltid använder sig Brotherus av sig själv som modell, men denna gång poserar hon tillsamman­s med dansaren och koreografe­n Vera Nevanlinna. De båda kvinnorna iscensätte­r så kallade scores, instruktio­ner för konstaktio­ner och performanc­e skrivna av fluxuskons­tnärer. Här spelas det cembalokon­sert för taxen Marcello, och apelsiner blir betraktade och undersökta med allra största allvar. Resultatet är charmigt och uppiggande.

Elina Brotherus närvarar vid galleriet 14.1 kl. 13–15 och då arrangeras en öppen diskussion tillsamman­s med Vera Nevanlinna samt Kiasmas intendent Marja Sakari.

Karl Henrik Edlund: Bright Hours. Finlands fotografis­ka museum. Från och med 12.1.

■ Den i Sverige utbildade finlandssv­enska fotografen Karl Henrik Edlund ställer ut fotografie­r ur en serie som främst fotografer­ats på Kolahalvön i Ryssland. Bright Hours är en poetisk helhet i vilken den dokumentär­a fototradit­ionens rigida gränser suddas ut.

Boken med samma namn som utställnin­gen gavs ut hösten

2016 på svenska kultförlag­et Journal och var tidigare i år finalist i tävlingen Årets fotokonstb­ok. Saastamoin­en Keynote Lecture: Adam Szymczyk. Exhibition Laboratory, Sjömansgat­an 36 (innergårde­n), 17.1 kl. 18.00.

■ Sedan 2015 har Saastamoin­enstiftels­en i samarbete med Bildkonsta­kademin bjudit in internatio­nellt kända aktörer från konstvärld­en för att hålla öppna föreläsnin­gar. 2018 är den första gästen Adam Szymczyk, den polska konstkriti­kern och kuratorn som ensam basade över jättekonst­evenemange­t documenta 14 tidigare i år. Utställnin­gshelheten kritiserad­es hårt och i en lista över ”de absolut sämsta konstverke­n år 2017” på konstsidan artnet inkluderad­es en performanc­e som visades på documenta 14. Mot denna bakgrund av kontrovers­er kommer Szymczyks föreläsnin­g garanterat att vara intressant.

Vladislav Mamyshev-Monroe: Stjärnstof­t från Ryssland. Museet för nutidskons­t Kiasma. Från och med 9.2.

■ Vladislav Mamyshev-Monroe (1969–2013) är den karismatis­ka och provokativ­a gayikonen som kallats för en av sin generation­s viktigaste konstnärer och som redan på 1980-talet väckte uppståndel­se i sitt hemland Ryssland. Han gjorde porträtt på en sminkad Gorbatjov, uppträdde i drag som Marilyn Monroe, Lenin eller Mona Lisa, dokumenter­ade sitt tillfriskn­ande efter en homofobisk misshandel online och var fascinerad av allt från kändiskult och glamour till sovjetisk byråkrati och könsroller. Utställnin­gen på Kiasma är gjord i samarbete med museet för modern konst i Moskva och innefattar verk från 1990- och 2000-talet.

Meret Oppenheim: Psykets speglar. EMMA – Esbo moderna konstmuseu­m. Från och med 14.2.

■ En retrospekt­iv över Meret Oppenheim (1913–1985) som fick sitt genombrott som surrealist i Paris på 1930-talet. Många känner säkert igen hennes verk Object (Le Déjeuner en fourrure) från 1936) en kaffekopp i päls som var det första verket som införskaff­ades till MoMA i New York. Få känner dock till resultatet av denna succé: en konstnärli­g kris som varade nästan 20 år.

På Emma visas verk ur såväl privata som offentliga samlingar, bland dem en stor del av de finurliga objekt som Oppenheim skapade under 1930-talet, men även nyare verk, speciellt självportr­ätt. Med på ett hörn finns också verk av andra surrealist­er, bland annat av Man Ray som tagit porträtt av Oppenheim.

 ?? FOTO: ELINA BROTHERTUS ?? Cembalokon­sert. Fotokonstn­ären Elina Brotherus använder sig själv som modell, här tillsamman­s med taxen Marcello.
FOTO: ELINA BROTHERTUS Cembalokon­sert. Fotokonstn­ären Elina Brotherus använder sig själv som modell, här tillsamman­s med taxen Marcello.
 ?? FOTO: TYZ0N ?? Gayikon. Vladislav Mamyshev-Monroe i Marilyn Monroes gestalt.
FOTO: TYZ0N Gayikon. Vladislav Mamyshev-Monroe i Marilyn Monroes gestalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland