Hufvudstadsbladet

Henriksson läser Nyårsklock­an

Krister Henriksson läser Tennysons nyårsdikt på Skansen. Han kan den utantill, han förstår vartenda ord och han litar till ögonblicke­t. Kanske har han även nya skor.

- TT/ERIKA JOSEFSSON/TT

Ombedd att berätta om hur han förbereder sig inför den två minuter långa direktsänd­a och förhoppnin­gsvis vältajmade diktläsnin­gen i SVT erinrar sig Krister Henriksson en recitation som han gjorde för många år sedan i Dramatens poesihörna. Han var ung och fick stöd av Margaretha Krook som undrade om han var nervös? Jo, det var han.

– ”Det behöver du inte vara. Du ska få ett tips av mig”, sade Krook, berättar Krister Henriksson och återger hennes råd:

– ”Köp ett par jävligt snygga pjuck. Då tittar kärringarn­a bara på pjucken, när de tittat klart på dem är du färdig och de har inte ens hört vad du läst.”

Margaretha Krook blev själv den första kvinnan i en vid det laget 100årig tradition att få läsa Alfred Tennysons Nyårsklock­an inför Skansenpub­liken, och sedan 1977 även för tvtittarna.

Den viktigaste förberedel­sen är dock att verkligen kunna dikten utantill betonar Krister Henriksson. Han reciterade den ur minnet redan när han blev tillfrågad och älskar ålderdomli­ga strofer som ”ring hugsvalels­e till sargad barm”.

– Visst är det fint? Varför skulle jag säga tröst i stället, hugsvalels­e är ett väldigt vackert ord.

Ändå hade Henriksson aldrig tänkt sig själv i rollen som diktuppläs­are på Skansen.

– Det är gamla ciceroner som gör detta och den typen av skådespela­re har jag inte känt mig så besläktad med. Ibland kan jag känna, varför frågar de mig? Är jag sådan? Jag har aldrig drömt om att stå på apberget och läsa nyårsdikt, men nu tycker jag att det är väldigt kul.

 ?? FOTO: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT ?? Skådespela­ren Krister Henriksson läser Alfred Tennysons Nyårsklock­an inför Skansenpub­liken.
FOTO: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT Skådespela­ren Krister Henriksson läser Alfred Tennysons Nyårsklock­an inför Skansenpub­liken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland