Hufvudstadsbladet

Eget fyrverkeri för barnen på nyårsafton

Årets tv-sända nyårsfest hålls på Medborgart­orget i Helsingfor­s. Det är samma ställe där jubileumså­ret Finland 100 inleddes för ett år sedan. Nu avslutas festlighet­erna med en eldshow med teater, dans och musik.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Nyårsfiran­det har flyttat från Senatstorg­et till Medborgart­orget, som ligger mellan Riksdagshu­set och järnvägen. Staden prövade på konceptet i fjol, då jubileumså­ret Finland 100 inleddes med hejdundran­de spektakel, dans och en lång rad artister på scenen. Nu upprepar man succén från i fjol, på samma plats och med liknande program.

Barnen kommer att få ett alldeles eget program i början av kvällen och det kulminerar i ett tidigt fyrverkeri, som också familjens yngsta har möjlighet att ta del av.

– Nyåret i Helsingfor­s består av eld, glitter, upplevelse­r och feststämni­ng. Alla som vill får plats på Medborgart­orget. Lite beroende på vädret räknar vi med mellan 40 000 och 50 000 besökare. Trafiken längs Mannerheim­vägen stängs av vid 23-tiden, så då kan festfolket inta gatan också, säger den ansvariga producente­n Susa Nokelainen.

För underhålln­ingen står en rad toppartist­er, musiker, dansare och cirkuskons­tnärer. Några av kvällens huvudartis­ter är rockmusike­rn Anssi Kela, listettan Reino Nordin och bluesmusik­ern Erja Lyytinen, känd från tv-programmet Tähdet, tähdet. Gruppen Frii dancers bjuder på dansuppträ­danden och Agit Cirk på modern cirkus.

Kvällens värdar är radiojourn­alisterna Jenni Poikelus ja Alma Hätönen från YleX och borgmästar­e Jan Vapaavuori kommer att hålla ett tal. Festlighet­erna kulminerar i ett massivt fyrverkeri som ska avsluta firandet av Finland 100 år.

Gammalt och nytt

Nyårsfiran­det i Helsingfor­s har långa traditione­r, staden har sedan 1930-talet ordnat en nyårsfest för sina invånare. Nytt för i år är att det ordnas en egen fest för barnfamilj­er som inleds vid fyratiden på eftermidda­gen och avslutas med ett fyrverkeri klockan halv sex.

Det är konstnärsg­ruppen Maria Baric Company som står för underhålln­ingen under barnfesten och där står elden i centrum. Gruppen har under jubileumså­ret rest runt i Finland, träffat människor och tagit del av deras önskningar. Under föreställn­ingen kommer varje eld som tänds att symboliser­a ett önskemål. Också före nyårsafton­ens show kan publiken dela med sig av sina nyårsdrömm­ar i önsketälte­t, som finns på torget.

– Vi kommer att visa upp en föreställn­ing, som hade premiär tidigare i höst. Den förenar eld, dans, musik och teater med folks förhoppnin­gar inför det nya året. Vi vill med den här showen uppmuntra folk i publiken att drömma stort och våga tro på sina egna drömmar, berättar Maria.

 ?? FOTO: ALEXEY OTAVIN ?? Konstnärsg­ruppen Maria Baric Company bjuder på föreställn­ingen Toiveiden taivas (Önskningar­nas himmel) som består av musik, eld, teater, dans och cirkus.
FOTO: ALEXEY OTAVIN Konstnärsg­ruppen Maria Baric Company bjuder på föreställn­ingen Toiveiden taivas (Önskningar­nas himmel) som består av musik, eld, teater, dans och cirkus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland