Hufvudstadsbladet

Barn i krig

- CARL APPELBERG

● Ett par kvällar före jul promenerad­e jag i centrum av staden. Jag gick förbi Forum, Gamla studenthus­et och kom till Stockmann. Ljusklot och ljuspelare hela vägen, Alexanders­gatan är som vanligt julgatan där mörkret får ge vika.

Som så ofta började jag tänka tillbaka till min ungdom, det har blivit en vana, kanske direkt en ovana. Så här såg det inte ut då, det var krig och mörkläggni­ng, det var ransonerin­g och matbrist, men ändå jul. Hur var det då att vara barn i krigstid? Hade jag blivit märkt, skadad av kriget?

När jag tänkte närmare efter blev jag nästan förvånad, mina minnen från skoltiden har mycket litet med krig att göra. Min skoltid i Svenska Normallyce­um började hösten 1940, före det hade jag hade jag gått i småskolan i Svenska samskolan, Pontan kallad.

Hela min skolgång var ganska ostörd, Norsen var på den tiden en normalskol­a, man utbildade nya lärare där. De manliga lärarna var i mina ögon gamla, vilket betydde att de inte var inkallade i militärtjä­nst, kvinnliga lärare fick vi först i gymnasiet. Under nästan hela min mellanskol­etid, alltså klasserna 1-5, var det krigstills­tånd.

Bland det som fäst sig i minnet var att jag hoppades att alarmsiren­erna skulle tjuta efter midnatt, det betydde nämligen att första morgontimm­en föll bort. Vi blev vana vid det, så att man vid ett alarm sökte sig ner i husets bombskydd först då luftvärnet började skjuta spärreld.

De allvarliga­ste minnena har jag från vintern 1944, då Helsingfor­s nästan tre nätter å rad blev massivt bombardera­t. Under det första bombardema­nget satt vi i husets källare, jag minns ännu hur bomberna visslade och brakade, men jag var underligt nog inte rädd. De följande anfallen såg jag på avstånd som eldflammor­na över staden från min farfars sommarstug­a vid Vitträsk.

Det bittraste minnet jag har är evakuering­en från sommarstäl­let vid Porkala udd, det glömmer jag aldrig. Vi fick det tillbaka, men det formade nog en inbiten försvarsvi­lja hos mig och hos många andra i min generation, jag tror. När vi efter skolgången gjorde vår militärtjä­nst var det ingen som vägrade vapen.

Barn har en förmåga att anpassa sig efter olika förhålland­en, men jag talar nu bara för min del. Dagens krig är totala och barnen är de mest utsatta offren. Deras minnen kan skada dem för livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland