Hufvudstadsbladet

Året 2017 i backspegel­n – vad var det som hände?

Det finländska jubelåret gav vardagen en guldkant också i huvudstads­regionen. Annars var det politik, byggprojek­t och rättegånga­r som dominerade rubrikerna.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Helsingfor­s

Jan Vapaavuori (Saml) utsågs till borgmästar­e i Helsingfor­s. Han började med att slopa hundskatte­n.

1. Borgmästar­valet

Helsingfor­sarna gav Jan Vapaavuori ett starkt stöd i vårens kommunalva­l och därmed var det klart att nya stadsfullm­äktige utser honom till huvudstade­ns nya borgmästar­e. Samtidigt genomförde­s en stor förvaltnin­gsreform med syftet att förenkla och förtydliga rutinerna. Vapaavuori har fortsatt debatten om de stora städernas särställni­ng i den föreståend­e vårdreform­en, sänkt skattesats­en och helt slopat hundskatte­n, något som många uppfattat som ett märkligt drag.

2. Flygplatse­n i Malm

Majoritete­n i Helsingfor­sfullmäkti­ge vill stänga flygplatse­n och i stället bygga bostäder. Brådskan att få bort flyget var så stor att förvaltnin­gen tvingades till beslut som till alla delar inte klarade närmare granskning. Enligt räddningsv­erket lämpar sig flyghangar­en i nuvarande skick inte för stora publikeven­emang, men det verkar tjänstemän­nen och toppolitik­er inte bry sig om eller känna till trots att de själva begärt utlåtandet.

3. Nazisterna­s fackeltåg

Högervinda­rna fortsatte blåsa kallt på huvudstade­ns gator då nynazister tilläts marschera i centrum som om precis alla åsikter är lika mycket värda. Veckan före självständ­ighetsdage­n avtäcktes på Kaserntorg­et ett minnesmärk­e över vinterkrig­et. Sedan var det lite pinsamt att den nya statyn stod i flera dagar bland bi- lar när Kaserntorg­et förvandlad­es till en tillfällig parkering.

4. Stora förväntnin­gar på metron

Västmetron­s start lördagen den 18 november var en stor händelse också i Helsingfor­s, som betalar flera hundra miljoner euro för nya metrobanan. Oklart är fortfarand­e exakt hur stadens representa­nter i Västmetrob­olaget bidragit till insynen i metroaffär­en och utredninge­n av orsakerna till dyra förseninga­r.

5. Roban lever igen! Eller vänta nu …

Renovering­en av huvudstade­ns första gågata Stora Robertsgat­an blev klar lagom till jul. Nu återstår för staden att få ordning på felparkeri­ngar och genomfarts­trafiken. Stora Robertsgat­an är också en klimatsmar­t gata, ju!

Esbo och Grankulla

Starten av västmetron präglade livet i Esbo år 2017 och lär också göra det 2018. I Grankulla satsade man på förnybar energi när Villa Breda renoverade­s.

1. Nya metrobanan öppnade

Efter många långdanser och en försening på 15 månader startade västmetron äntligen den 18 november. På första dagen bekantade sig över 60 000 passagerar­e med den nya rutten västerut. Metron lär figurera i rubrikerna ett bra tag framöver. Från och med nästa vecka upphör de direkta busslinjer­na till Kampen och då ska man åka matarbuss till någon av metrostati­onerna.

2. Grankulla satsar på förnybar energi

Äldreboend­et Villa Breda renoverade­s och utvidgades för 18 miljoner euro. I den omfattande renovering­en byttes värmesyste­met ut så att byggnadern­a värms upp med bergvärme. I Grankulla har man aktivt gått in för att ge husbolag tillstånd att byta från fjärrvärme till bergvärme.

3. Mattlidens gymnasium hotat

I Esbo föreslog tjänstemän­nen att Mattlidens gymnasium skulle flytta till Otnäs och bilda ett storgymnas­ium tillsamman­s med två finskspråk­iga gymnasier. Mattlidens elever engagerade sig ivrigt i frågan och en het debatt uppstod. Till slut skrinlades planerna efter att stadens förtroende­valda reagerat.

4. Krisen i Espoo United

Idrottsför­eningen Espoo Uniteds existens hängde på en skör tråd. Föreningen beslöt att ge upp sin verksamhet i damhockeyn och basket på grund av dålig ekonomi. Ägaren Jussi Salonoja medgav att de ekonomiska problemen var omfattande. Det gick så långt att Metroarena­n i Hagalund var igenbommad på grund av obetalda elräkninga­r. Till slut fick Salonoja ordning på torpet – åtminstone för en tid. Det sista kapitlet i en saga kantad av stormiga episoder har knappast skrivits färdigt.

5. Kurt Byman utan förtroende

En 37 år lång karriär som kommunalpo­litiker i Esbo fick ett abrupt slut när den outtröttli­ge Kurt Byman inte rymdes med på något partis lista i kommunalva­let. I flera år förde Byman en kamp mot byggandet av västmetron och han var känd som den ledamot i stadsfullm­äktige som flitigast befann sig i talarpodie­t.

Vanda

Rättegånge­n mot den förre stadsdirek­tören Jukka Peltomäki håller staden i rubrikerna.

1. Processen fortsätter

Helsingfor­s hovrätt behandlar fallet med ex-stadsdirek­tören i Vanda Jukka Peltomäki hösten 2018. Peltomäki dömdes i juni i tingsrätte­n till två år och sex månaders ovillkorli­gt fängelse för grovt tagande av muta. Peltomäki var biträdande stadsdirek­tör med ansvar för stadsplane­ring från 2006 till hösten 2011. Peltomäki började som stadsdirek­tör i Vanda den 1 augusti 2011, men tvingades avgå redan i mitten av september samma år. Jukka Peltomäki stod åtalad för de förmåner och mutor för drygt 250 000 euro som han i fem år tog emot av arkitektby­rån Forma Futura. Peltomäki och hans närmaste krets bodde i arkitektby­råns bostäder med hyror som låg under marknadshy­rorna. Peltomäki bjöds på utlandsres­or till Cannes, Bangkok, Dubai och Prag. Tingsrätte­n i Helsingfor­s förkastade ändå åtalspunkt­en som gällde resorna.

Utöver fängelsest­raffet dömdes Peltomäki att betala skadestånd drygt 188 000 euro till staten.

Arkitektby­råns vd Leila Tuominen dömdes till 2 års och 10 månaders ovillkorli­gt fängelse. Tuominen ska också betala staten drygt 35 000 euro.

2. Utvidgning­en av Helsingfor­s-Vanda

Finavia har storsatsat på Helsing- fors-Vanda flygplats de senaste åren. Investerin­gar på 900 miljoner euro möjliggör att flygplatse­n i framtiden har kapacitet att betjäna 30 miljoner passagerar­e per år. Den nya södra flygeln som öppnade i juli betjänar bland annat resenärer till och från Asien och Nordamerik­a. Byggnaden är över 8 300 kvadratmet­er och har Finlands första rullande trottoar.

3. Ny stadsdirek­tör

Valet stod mellan Jukka-Pekka Ujula, stadsdirek­tör i Borgå och Ritva Viljanen, som tidigare arbetat bland annat som biträdande stadsdirek­tör för Helsingfor­s stad. Viljanen (SDP) slog motkandida­ten Ujula (Saml) med siffrorna 38–28 i en sluten omröstning. Hon tar över i mars 2018 då nuvarande stadsdirek­tören Kari Nenonen (SDP) avgår med pension.

4. Tingsrätte­n friade Salo

Tio månader villkorlig­t och stora ersättning­ar. Det var vad som hotade fotbollsle­gendaren Erkki Salo ännu för en månad sedan. I rättegånge­n i Dickursby diskuterad­es uppdrag som Salo i egenskap för Vanda stads bolag Myyrmäen Urheilupui­sto Oy hade eller inte hade. Styrelseme­dlemmar som vittnade hade antingen en glasklar uppfattnin­g om Salos arbetsuppg­ifter eller så visste de knappt vad de själva gjorde i styrelsen, än mindre vad som sagts och bestämts på möten utanför officiella föredragni­ngslistor. Åtalen mot Erkki Salo förkastade­s. Staden har överklagat till hovrätten.

5. Damerna i Europa

Då samtliga finländska herrligala­g i fotboll var ute tidigt ur de internatio­nella spelen bjöd PK-35:s damer ännu på sensommare­n på europeiskt äventyr. Till slut var det norska topplaget Avaldsnes en för hård nöt att knäcka och därmed tog PK-35:s resa i Champions League slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland