Hufvudstadsbladet

Så gick det i kommunvale­t

-

●●Efter valet i april är det fortsatt tungt för SDP i Helsingfor­s. De Gröna gick framåt överallt.

●●I vårens kommunalva­l gick De gröna framåt i Esbo och var det näst största partiet efter Samlingspa­rtiet. De gröna fick 17 mandat – en ökning med 4 platser i jämförelse med valet 2012. Bland de invalda fanns veteranjou­rnalisten Rauli Virtanen och sångaren i popbandet Egotrippi, Mikki Kauste. ●●I Grankulla förlorade SFP den absoluta majoritete­n när partiet förlorade två mandat från 18 till 16. Också i Grankulla gick De gröna framåt med ett mandat.

●●I Helsingfor­s präglades slutet av fullmäktig­eperioden av käbblet inom Sannfinlän­darna och bråket fortsatte efter kommunalva­let. I andra ändan av skalan stärkte De Gröna sin position som parti nummer två. Samlingspa­rtiet är fortfarand­e störst, den här gången långt tack vare Jan Vapaavuori som fick nästan 30 000 röster. Nya i stadshuset är Piratparti­et och Feministis­ka partiet. Kommuniste­rnas Yrjö Hakanen trillade ut. Jörn Donner (SFP) är nu äldst i Helsingfor­sfullmäkti­ge.

●●Vanda fortsätter efter kommunalva­let med socialdemo­kratisk ledning, som stärktes i och med att Ritva Viljanen (SDP) i november utsågs till ny stadsdirek­tör.

●●https://www.hbl.fi/artikel/ vad-hander-i-stadshusen/

●●https://www.hbl.fi/artikel/vi-har-det-faktiskt-javligt-bra/

●●https://www.hbl.fi/artikel/ journalist­veteran-breddarvar­ldsbilden-i-esbo/

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland